argentina penali slavlje

SP BRAZIL 2014

Argentina na penale pobedila Holandiju za finale SP 

Fudbalska reprezentacija Argentine plasirala se u finale Svetskog prvenstva u Brazilu, pošto je večeras, posle izvođenja jedanaesteraca, pobedila Holandiju sa 4:2. Utakmica je posle regularnog dela i produžetaka završena bez golova, pa je pobednik odlučen posle izvođenja penala. 
Golove za Argentinu postigli su Lionel Mesi, Ezekil Garaj, Serhio Aguero i Maksi Rodriges. Strelci u ekipi Holandije bili su Arjen Roben i Dirk Kojt, a golman Argentine Serhio Romero odbranio je šuteve Rona Vlara i Veslija Snejdera. 
Argentina se tako peti put plasirala u finale Svetskog prvenstva, u kome će 13. jula na stadionu Marakana u Rio de Žaneiru igrati sa Nemačkom, koja je sinoć u prvom polufinalu pobedila domaćina takmičenja Brazil sa 7:1. 
Igrači Argentine su tokom utakmice nosili crni flor u cast legendarnog fudbalera Alfreda Di Stefana, koji je umro u ponedeljak, a njemu u čast je pre utakmice održan minut ćutanja. Ekipe nisu napravile mnogo pravih šansi tokom utakmice, uglavnom su čuvale svoje mreže i oprezno čekale prilike. 
Prvu šansu na utakmici imala je Argentina u 15. minutu, kada je Mesi sa oko 20 metara pokušao iz slobodnog udarca, ali je golman Jasper Silensen uhvatio loptu. Argentina je u tim trenucima preuzela inicijativu i ponovo zapretila u 23. minutu. Ezekijel Laveci je iz kornera sa leve strane ubacio loptu na peterac, tamo je glavom pokušao Garaj, ali je loptu poslao preko prečke. 
Do kraja poluvremena ekipa Van Gala je igrala čvrsto u odbrani, a Argentinci su pokušavali iz kontranapada da ugroze protivnički gol. U 54. minutu Argentina se iznenada našla u šansi kada je sa svoje polovine Mesi dobio loptu na 30-ak metara od protivničkog gola, tada je istrčao holandski golman i izbio loptu, ali je ona pogodila njegovog saigrača Vlara i prošla pored stative. 
Četiri minuta kasnije ekipa Alehandra Sabelje je ponovo bila u šansi, Laveci je dobro centrirao sa desne strane, loptu je glavom zahvatio Gonzalo Iguain, ali je umesto u gol, loptu spustio na travu. Argentina je imala šansu i u 75. minutu, kada je Iguain pogodio spoljni deo mreže, a nakon toga sa zakašnjenjem je dosuđen ofsajd. 
Prvu pravu priliku za gol Holandija je imala u prvom minutu sudijske nadoknade vremena kada je Roben uspeo da prođe protivničke igrače I dođe do šest, sedam metara pred gol, ali je u poslednjem trenutku Havijer Maskerano klizećim startom izbacio loptu u korner. 
Do kraja nije bilo prilika pa je utakmica ušla u produžetke i to je prvi put u istoriji Svetskih prvenstava da se jedna polufinalna utakmica završila bez postignutog gola. U prvom produžetku viđena je jedna šansa, Roben je u 98. Minute šutirao sa oko 30 metara, ali je golman Argentine Serhio Romero uspeo da uhvati loptu. 
Argentina je u 115. minutu imala šansu kada je Rodrigo Palasio, posle duge lopte, sa 10-ak metara pokušao glavom, ali je Silensen uhvatio loptu. Dva minuta kasnije pokušao je i Rodriges, koji je posle dobrog prodora i centaršuta Mesija sa desne strane slabo šutirao ka golu. Do kraja nije bilo prilika i penali su odlučili pobednika. 
Prvi penal izveo je Holanđanin Vlar, šutirao je po sredini gola, a njegov šut odbranio je Romero. Posle njega loptu je uzeo Mesi, koji je sigurnim udarcem poslao loptu u suprotnu stranu, a na 1:1, takođe posle sigurnog šuta, izjednačio je Roben. 
Garaj je doneo Argentini vođstvo snažnim udarcem, a nakon toga Romero je odbranio šut Snejdera. Dva gola prednosti „gaučosima“ doneo je Aguero, a posle njega siguran izvođač je bio Kojt. Pobedonosni gol postigao je Rodriges, lopta je prvo pogodila unutrašnji deo prečke i otišla u mrežu. 
Reprezentacija Holandije, finalista sa prošlog Svetskog prvenstva u Južnoj Africi, će u subotu, 12. jula od 22 časa u Braziliji igrati protiv Brazila za treće mesto. 

Povezana vest:  NEMAČKA LIGA, Rezultati utakmica 25. kola i tabela

PHOTO: Ronald Martinez / Getty Images Sport