lopta u kosuNovi Sad domaćin EP veterana u košarci 2016. godine

Novi Sad će biti domaćin Evropskog prvenstva u košarci za veterane 2016. godine, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u novosadskoj Gradskoj kući.
Odluka da se domaćinstvo tog značajnog košarkaškog takmičenja dodeli Novom Sadu doneta je u češkoj Ostravi, gde je prošle nedelje završeno ovogodišnje Evropsko prvenstvo veterana na kojem je reprezentacija Srbije u kategoriji preko 40 godina osvojila bronzanu medalju.
-Naš grad će biti domaćin još jedne izuzetne sportske manifestacije. Biće to prilika da ugostimo evropske košarkaške veterane i potvrdimo da smo dobri organizatori velikih takmičenja – rekao je zamenik gradonačelnika Novog Sada Borko Ilić, dodajući da će povodom tog takmičenja u Novi Sad doći više od 2.000 gostiju, tako da, kako je istakao, to prvenstvo ima i veliki turistički potencijal.
Član Gradskog veća za sport i omladinu Predrag Svilar rekao je da Novi Sad postaje regionalni lider u organizaciji sportskih takmičenja, a da će Evropsko prvenstvo u košarci za veterane, gde pored bivših košarkaša dolaze i predstavnici gradova i uspešnih kompanija, biti dobra prilika za promociju Novog Sada.
-Nije mala stvar da u grad u jednom trenutku dođe više od 2.000 gostiju koji će tu ostati najmanje deset dana. To znači da će biti ostvareno najmanje 20.000 noćenja u hotelima, a samim tim biće ostvaren i značajan devizni priliv, što su, pored sportskog aspekta, pokazatelji koliko je značajno dobijanje organizacije tog takmičenja – istakao je Svilar.
Predsednik Sportske organizacije „Vojvodina-Novi Sad“, koja će i organizovati takmičenje, Miodrag Hadžibabić, zahvalio je predstavnicima Grada što su svojim prisustvom na prvenstvu u Ostravi doprineli da Svetska asocijacija košarkaških veterana (FIMBA) donese odluku da se to takmičenje 2016. godine održi u Novom Sadu.
-Proteklih godina uložili smo veliki napor kako bi čelnike FIMBA uverili u naše organizacione sposobnosti i infrastrukturne kapacitete Novog Sada. Veoma mi je drago što je taj rad imao efekta, a mi ćemo se potruditi da na najbolji način organizujemo taj događaj – kazao je Hadžibabić dodajući da će 9. „FIMBA European Maxibasketball Championship – Novi Sad 2016“ biti održan od 24. juna do 3. jula 2016. godine.
Predsednik Košarkaškog saveza Novog Sada Zlatko Bolić rekao je da je do sada održano 12 svetskih prvenstava i po osam panameričkih i evropskih, a da je na poslednja tri evropska prvenstva učestvovalo između 100 i 120 ekipa, što je, kako je istakao, između 1.800 i 2.500 učesnika i osoba u pratnji ekipa iz cele Evrope.
-Muškarci se takmiče u kategorijama preko 35, 40, 45, 50, 55, 60, 65, 70 i 75 godina, a žene u kategorijama preko 30, 35, 40, 45, 50 i 55 godina. Na prvenstvu u Novom Sadu očekuje se dolazak 120 košarkaških veteranskih ekipa, što će sigurno doprineti popularizaciji košarke u našem gradu – rekao je Bolić, koji je bio član ekipe Srbije na proteklom šampionatu u Ostravi.

Povezana vest:  Igrači Partizana ponovo na parketu, nastavljen meč