Mario GoetzeSP BRAZIL 2014

Nemačka je novi šampion sveta

Fudbalska reprezentacija Nemačke osvojila je titulu prvaka sveta pošto je večeras u finalnoj utakmici u Rio de Žaneiru pobedila selekciju Argentine posle produžetaka sa 1:0.

Susret je nakon 90 minuta igre završen bez golova (0:0), a pogodak za titulu postigao je Mario Gece u 113. minutu.

Nemački fudbaleri osvojili su četvrtu titulu planetarnog šampiona, a prethodno su trijumfovali 1954, 1974. i 1990. godine.

Bilo je ovo treće međusobno finale između Nemačke i Argentine na Mundijalima, a „panceri“ su poslednju titulu 1990. osvojili upravo u duelu sa „gaučosima“.

U meču za treće mesto Holandija je u subotu u Brazili savladala domaćina Brazil rezultatom 3:0.

Večerašnja utakmica odigrana je na stadionu Marakana pred 75.000 gledalaca, a sudio je Italijan Nikola Ricoli.

Povezana vest:  Čelsi poražen od fenjerasa za oprostaj od borbe za titulu

Strelci: Gece u 113. minutu.

Žuti kartoni: Švajnštajger, Hevedes (Nemačka), Maskerano, Aguero (Argentina).

Nemačka: Nojer, Lam, Boateng, Humels, Hevedes, Švajnštajger, Kramer (od 31. Širle), Miler, Kros, Ozil (od 120. Mertezaker), Klose (od 88. Gece).

Argentina: Romero, Zabaleta, Demikelis, Garaj, Roho, Maskerano, Bilja, Perez (od 86. Gago), Mesi, Laveci (od 46. Aguero), Iguain (od 78. Palasio).

Nemačka slavi Marija Gecea, strelca odlučujućeg pogotka za titulu na jubilarnom 20. Mundijalu.

Prvotimac minhenskog Bajerna sjajno je primio loptu u 113. minutu nakon ubacivanja Andrea Širlea i iz peterca hitro šutirao savladavši argentinskog golmana Serhija Romera, koji je kapitulirao posle više od 500 minuta na šampionatu.

Povezana vest:  141. VEČITI DERBI, Kasnio početak derbija, a onda prekinut zbog bakljade

Titula svetskog prvaka ipak je u pravim rukama. Nemačka fudbalska mašina sigurno je koračala ka uspehu, u Brazilu je igrala najstandardnije i najstabilnije, pokazavši tradicionalnu čvrstinu i postojanost u pohodu ka krovu sveta.

Izabranici selektora Joakima Leva nakon blistavog trijumfa u polufinalu protiv Brazila (7:1) ostali su „na zemlji“, bili staloženi i koncentrisani protiv neugodnih Argentinaca i korak po korak strpljivo „pleli mrežu“ ka konačnom cilju.

Na Marakani je odigrana dobra i kvalitetna utakmica. U snažnom tempu vođena je žestoka borba od samog početka, viđeno je mnogo lepih akcija, poteza i povoljnih šansi, a u prvih 90 minuta jedino su nedostajali golovi.

U tom periodu oba tima mogla su do prednosti, međutim, prilike nisu iskoristili Kros, Širle i Hevedes s jedne, a Iguain i Mesi s druge strane.

Povezana vest:  Alegri: Milan naredne godine juriša na Ligu Šampiona

Kako je vreme odmicalo, videlo se da je nemačka reprezentacija svežija i spremnija. Iako se Argencinci nisu predavali, „panceri“ su u produžetku sve češće vršili pritisak ka mreži Romera i jednu od šansi konačno je realizovao Gece za veliki trijumf.

„Gaučosi“ na kraju nisu dosanjali san i domogli se titule, nakon 1978. i potom 1986. godine, kada ih je do uspeha predvodio legendarni Dijego Maradona.

Pokazali su da ipak nisu dorasli objektivno kvalitetnijem rivalu, a njihov najbolji igrač Lionel Mesi, dosta neprimetan u prethodnom delu Mundijala, moraće da sačeka novu priliku da bi mogao da stane makar uz rame Maradoni.

Naredno planetarno prvenstvo biće održano 2018. godine u Rusiji.

PHOTO: JUAN MABROMATA / AFP