01 zvezdan terzic 1

Terzić: Izbori, pa neka pobedi Karadžić ako ima podršku

Vršilac dužnosti generalnog sekretara Crvene zvezde Zvezdan Terzić pozvao je danas predsednika Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Tomislava Karadžića da prihvati inicijativu crveno-belih, podnese ostavku i raspiše izbore, pa da opet pobedi na njima, ako je siguran da i dalje ima podršku.
Terzić je objasnio da nedosuđeni penali za Zvezdu protiv Napretka u Kruševcu nisu razlog za smenu Karadžića, nego da je na taj način samo nastavljen proceš započet još prošle godine.
-On je tada okarakterisan kao neuspešan predsednik i glavni krivac za stanje u srpskom fudbalu. Na to se nadovezao animozitet koji Zvezda već godinama unazad ima prema Karadžiću, kojeg je označila kao jednog od krivaca za šest godina bez titule i indirektno za jednog od sukrivaca za tešku finansijsku situaciju. Ako šest godina ne učestvujete u kvalifikacijama za LŠ svake godine je ogroman gubitak, nemate prihode od ulaznica, od UEFA, nemate igrače za evropsko tržište iz šampionske ekipe – istakao je Terzić.
Terzić je podsetio na akcije koje je klub uradio prošle godine protiv Karadžića i dodao da ne bi hteo da se ovaj zahtev posmatra lično zbog njegovog višegodišnjeg prijateljstva sa prvim čovekom FSS.
-Mi smo prijatelji već 25 godina, imali smo i dobrih i loših vremenskih intervala. Zvezda je prošle godine pokrenula čitav niz akcija, sakupljala potpise za sazivanje vanredne Skupštine FŠ, kašnjenje utakmica u koju su se uključila većina klubova, navijači su protestvovali i pod tim pritiskom on je najavio da će u decembru podneti ostavku. Nakon toga formirana je radna grupa za dobrobit srpskog fudbala koja je donela odluku da se pruži još jedna šansa Karadžiću, ali i da se oroči vreme od 60 dana, kako bi se izvršile korenite promene i promenio Statut – naveo je on.
Zvezdin funkcioner na martovskoj skupstini FSS bio je potpredsednik Slaviša Kokeza, koji je, kako Terzić navodi, i tada jasno preneo stav kluba:
-U slučaju da predsednik Karadžić u roku od 60 dana ne izvrsi rekonstrukciju IO i reforme unutar Saveza, Crvena zvezda će u skladu sa statutom ponovo pokrenuti vanredne izbore. Ali, on je tada ničim izazvan tražio na Skupštini da se delegati izjasne o poverenju, zloupotrebio tu sednicu i manipulisao glasanjem da je fudbalska Srbija za njega, što nije tačno – objasnio je Terzić, i dodao:
-S obzirom na to da je prošlo šest meseci od martovske skupstine, a Karadžić nista nije uradio od onoga sto je obecao pre skupstine, normalno je da i Crvena zvezda i svi ostali koji su tada bili za promene nastave sa zapocetom akcijom.
Prema Terzićevim rečima od 2012 su se promenile sportske i društvene okolnosti i izbori su neophodni .
-One greške na meču protiv Napretka su instruisane. Sviran je nepostojeći penal za domaćina, dok tri za nas nisu. Sudijskih grešaka uvek ima i biće ih, ali da četiri sporne situacije budu na štetu Zvezde nema smisla. Mi nismo Žaugubica, a to se nije desilo u poslednjih 50 godina. FŠ nas je dodatno izritirao kada je u analizi suđenja saopštio da je greška što jedan penal nije sviran, umesto tri. Suđenje u Kruševcu bilo je inicijalna kapisla i kap koja je prelila čašu. Neophodna nam je nova energija i krv koja bi pokrenula Srbiju. Ako je Karadžić toliko uveren u podršku koju uživa, neka se uveri u nju, raspiše izbore i pobedi ponovo – poručuje Terzić.
Podatak da se A selekcija Srbije nije plasirala na poslednja dva velika takmičenja, kao ni selekcija U21 govori o neuspešnosti Karadžićevog rada , a kao poseban problem Terzić navodi činjenicu da je Crvena zvezda, kao najveći srpski klub, isključena iz rukovođenja FŠ već šest godina.
-Ne mogu da negiraju da 65 odsto građana Srbije navija za Crvenu zvezdu, a to znači da neće da gledaju reprezentaciju ni na TV-u, zbog animoziteta prema Karadžiću. A to povlači medije, sponzore i sve ostalo. Ako misle da već sedmu godinu mogu da vode FŠ uz totalnu apstinenciju svih pripadnika Crvene zvezde i daju cinične izjave, neka im ide na čast. Želimo aktivnu ulogu u rukovođenju FSS jer mislimo da nam to pripada i hoćemo punu odgovornost – zaključio je Terzić.
Upravni odbor Crvene zvezde prošle nedelje zvanično je zatražio od Karadžića da u roku od 30 dana podnese ostavku i raspiše vanredne izbore.

Povezana vest:  Milojević: Ne plašim se izazova, ja sam uvek optimista