tibo kurtoa

D’Hoge: Lekarka kluba Čelsija je ispravno postupila

Predsednik lekarske komisije Svetske fudbalske federacije (Fifa) Mišel D’Hoge podržao je danas odluku lekarke kluba Čelsi da izvede iz igre golmana Tiboa Kurtou, nakon što je tokom utakmice sa Arsenalom dobio udarac u glavu. 
D’Hoge je istakao da su klupski lekari u najboljoj poziciji da procene stanje svojih igrača. Čelsi je u nedelju pobedio Arsenal sa 2:0, a Kurtoa je napustio teren posle samo 13 minuta, pošto ga je u jednom duelu napadač Arsenala Aleksis Sančes udario u glavu. 
-U tom slučaju, najiskrenije mislim da je klupska lekarka ispravno procenila. Eva Karneiro je procenila da Kurtoa može da nastavi, ali ga je pažljivo pratila i kada je uočila da se on ne oseća dobro, što može da se dogodi u slučaju potresa mozga, ispravno je odlučila da ga izvede iz igre – rekao je D’Hoge, preneli su britanski mediji. 
D’Hoge je rekao da klupski lekari moraju da vode računa o svojim igračima i da ih Hipokratova zakletva obavezuje da ne ugroze svoju etiku i moral zbog koristi ekipe u kojoj rade. 
-Klupski lekar može da bude pod pritiskom trenera, celog stadiona. Ali, samo on dobro zna kakvo je ponašanje njegovih igrača u raznim situacijama. Ako igrač ima potres možga, njegovo normalno ponašanje može da se promeni. To lekar koji ne radi sa ekipom nikada neće moći da promeni – rekao je D’Hoge. 

Povezana vest:  Brazil protiv Kolumbije u Kupu Amerike