FUDBALSKA-LOPTA

Šampanj: SP u Kataru, ako prestane eksploatacija radnika

Kandidat za predsednika Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Žerom Šampanj založio se za održavanje Mundijala u Kataru 2022, ali pod uslovom da u toj zemlji prestane eksploatacija sezonskih radnika.

Šampanj je takođe naglasio da će kredibilitet FIFA doveden u pitanje, ukoliko se nastavi sa kontroverzama oko toga da li je bilo korupcije prilikom izbora domaćina Mundijala 2018. i 2022.

Povezana vest:  Mata: Želim titulu u Premijer ligi

On je ponovo pozvao da se u potpunosti obelodani izveštaj Majkla Garsije o mogućoj korupciji prilikom dodele organizacije šampionata Rusiji i Kataru.

-Ne možemo da održimo prvenstvo u Kataru, ukoliko ne rešimo problem sa eksploatacjom sezonskih radnika, što znači da bi građevinske kompanije koje su tamo angažovane morale da poštuju pravila koja je postavio Amnesti internešenal i Međunarodni sindikat radnika – rekao je Šampanj u intervjuu Rojtersu.

Povezana vest:  Junajted stigao Siti na vrhu tabele Premijer lige

On je naglasio da postoji prava mreža eksploatacije siromašnih, koja počinje u Indiji i u dolinama Nepala.

-Prvenstvo sveta je svojevrsno slavlje, a zamislite da slavimo, znajući da je ono zasnovano na iskorišćavanju siromašnih – rekao je Šampanj.

Katar, koji je bio žestoko kritikovan zbog lošeg tretmana sezonskih radnika, nedavno je obećao da će uvesti novi zakon kojim će poboljšati uslove rada.

Povezana vest:  FSS: Mečevi Superlige Srbije 25. i 28. maja?