LIGA ŠAMPIONA

NAJMANJE IZVESNA GRUPA F

 

Pada odluka u još dve grupe

 

UEFA_Liga_Sampiona copySinoćni rezultati Lige šampiona ne mogu se u celini podvesti pod očekivane. Ostaje da se vidi šta elitno nadmetanje priprema ljubiteljima fudbala večeras, mada iskustvo govori da posle dana iznenađenja obično sledi nešto mirnije veče. Uz to, utorak začinjem golovima, a juče ih je u osam mečeva viđeno čak 26, gotovo po pravilu donosi sredu u kojoj su golgeteri pospani. S obzirom na značaj utakmica, repriza scenarija je moguća. Kad je reč o Grupi E, ona je ujedno i jedina u kojoj timovi mogu makar za nijansu opuštenije da pristupe iskušenjima. Debrecin je odavno otpisan, dok Lion posle 4:0 iz Mađarske priželjkuje novu pobedu kako bi eventualno prestigao Fjorentinu i osvojio prvu poziciju u grupi. Liverpul je ove sezone ostao nedorečen u grupnoj fazi, a pored obezbeđenog mesta u Ligi Evrope dodatni motiv izabranicima Rafaela Beniteza trebalo bi da predstavlja i prvi duel ove dve ekipe, koji su Italijani rešili u svoju korist rezultatom 2:0. Uostalom, jasno je da će od angažovanja domaće ekipe na Enfildu zavisiti prva i druga pozicija u grupi. Liverpul u duel ulazi bez povređenog Ryana Babbela dok je pod znakom pitanja nastup Alberta Riere i Fernanda Torresa. Kod gostiju je suspendovan Dainelli, Jovetić i Vargas se žale na povrede, a izostaju Gamberini, Mutu, Marchionni, Cristiano Zannetti i Massimo Gobbi. Lion bi trebalo da bude slabiji za Sisoka, Tulalana i Bodmera, dok Klerk ima problema s kolenom i nije izvesno da će se naći u postavi. Suspenzija preti Lisandru i Pjaniću. Mađari će put Francuske bez Poleksića, Leandra i Rudolfa.

Rasplet u Grupi F do prošlog kola je ličio na scenario sapunice “I bogati plaču“. Međutim, Barselona je skupila snagu da savlada Inter, Rubin i Dinamo su remizirali, što je za obe ekipe ujedno bio i najmanje poželjan ishod, pa tabela pred poslednje kolo ima koliko-toliko očekivan izgled. I pored pomenutog plasman u eliminacionu fazu nije garantovan ni aktuelnom prvaku Evrope ni višestrukom uzastopnom šampionu Italije. Najbolje ekipe Rusije i Ukrajine svakako će učiniti sve da renomirane rivale zaviju u crno. Što se tiče kombinatorike, Dinamu iz Kijeva, ako želi da bude siguran učesnik naredne faze nadmetanja, odgovara samo pobeda od 2:0 ili s tri i više golova razlike protiv Barselone. U slučaju da Inter i Rubin odigraju nerešeno, Kijevljane bi u drugu fazu vodila bilo kakva pobeda. Italijansko-ruski duel diktira neophodnost trijumfa za obe ekipe, iako bi, ako Dinamo ne savlada Barselonu, Interu odgovarao i rezultat 0:0 ili 1:1. Bilo kakav drugi remi odveo bi Rubin dalje s obzirom da je meč u Kazanju završen rezultatom 1:1. Barselona sebi može da dozvoli bilo koji poraz od dva gola razlike, sem u slučaju da rezultat bude 2:0. Inter će biti slabiji za Santona, Quaresmu i Chivua, a suspenzija preti Samuelu, Maiconu i H. Zanettiju. Kod gostiju izostaju Sharonov i Bukharov. Kijevljani će biti lišeni pomoći Khacheridija i El Kaddourija, a Barselona je doputovala bez Jeffrena, dok je Gabriel Milito pod znakom pitanja.

Povezana vest:  Mihajlović: Dobro nam ide, ali ne borimo se za treće mesto

Unirea je u prošlom kolu savladala kod kuće Sevilju, koja se već kvalifikovala za narednu fazu, i sad je u dobroj poziciji da se probije u narednu rundu. Rumuni sami odlučuju o svojoj sudbini s obzirom da gostuju direktnom konkurentu, timu Štutgarta, kojem odgovara samo pobeda. Na klupi Švaba prvi put će se naći novi trener Gross. U svakom slučaju meč u Nemačkoj nikom od timova neće doneti status potpunog gubitnika, što je Rendžers i zvanično postao u prošlom kolu, jer manje uspešnu ekipu očekuje nastavak nadmetanja u Ligi Evrope. Sevilji je za prvo mesto dovoljan i bod u duelu sa škotskim predstavnikom. S obzirom na kadrovsku situaciju i tradicionalnu borbenost Rendžersa, španskom timu možda i ne bude lako. Zbog povreda su van tima Luis Fabiano, Squillaci, Fazio, Acosta, S. Sanchez, De Mul, Adriano, Escude, dok su Kanoute i Duscher pod znakom pitanja. Kod gostiju izostaje Pedro Mendes zbog povrede butnog mišića, a isti problem muči i golgetera Krisa Boyda, čiji nastup nije izvestan. Novi trener Štutgarta neće moči da računa na Hitzlspergera, Hilberta i Laniga, dok će do poslednjeg trenutka pokušati da se oporave Khedira, Kuzmanović, Boka i Cacau. Unirea će biti slabija za suspendovanog Mafteija, povređenog Vilanu, a možda i Galamaza, koga muči zglob.

Povezana vest:  Morinjo: Nije bilo dovoljno kreativnosti, kretanja, dinamike

O kvalitetu Grupe H, ali i superiornosti Arsenala, najbolje govori podatak da bi plasman u eliminacionu fazu večeras mogao da obezbedi Olimpijakos, koji ima za dva pogotka negativnu gol-razliku. Stažom u prestižnom nadmetanju, ali i često značajnim investicijama u igrački kadar, grčki predstavnik je možda i zaslužio da prođe dalje, iako na terenu u gotovo svim utakmicama nije demonstrirao naročitu nadmoć u odnosu na Standard i Alkmar. Arsenal je i zvanično prvi u grupi, bez obzira na ishod duela u Pireju, Alkmar nema ni teoretske izglede da nastavi nadmetanje u Ligi šampiona, ali bi mogao do Lige Evrope, ukoliko iznenadi Standard u Liježu. Međutim, u holandskom klubu ima dosta previranja, tokom vikenda je smenjen Ronald Koeman, a njegov naslednik, Dick Advocaat, preuzeće brigu o timu tek po povratku iz Belgije. Standard se iz Holandije vratio s bodom i zato ima pravo da se nada nastavku evropske priče. Ono što Belgijanci potajno priželjkuju jeste trijumf Arsenala u Atini, pošto bi Olimpijakos i s bodom obezbedio mesto u eliminacionoj fazi. U slučaju da Englezi osvoje čitav plen, Standard bi pobedom nad Alkmarom, a zbog boljeg skora u međusobnim duelima s Olimpijakosom, prošao dalje. Domaći će biti lišeni usluga Defoura, Mangale i Carcela-Gonzaleza, dok su pod znakom pitanja Felipe i Mbokani. AZ nema značajnijih kadrovskih briga, sa izuzetkom Hectora Morena. Olimpijakos i Arsenal kao da se utrkuju po broju povređenih fudbalera, tako da kod domaćih izostaju: Derbyshire, Vasilogiannis, Diogo, Torosidis, Ledesma, Stoltidis, M. Zewlakow, a Zairijev nastup nije izvestan. Gosti ne mogu da računaju na Rosickog, Bendtnera, Djouroua, Van Persiea, Clichya, Diabya, Gibbsa i Eduarda. Njima bi na tribinama lako mogli da se priključe Gallas, A. Traore, Eboue i Arshavin.

Povezana vest:  Miloš Ninković: Morali smo dokazati kvalitet

 

Group E

Liverpool – Fiorentina 20:45

Referee: Skomina (SVN).

Olympique L. – Debreceni      20:45

Referee: Meyer (GER).

 

Fiorentina        5          4          0          1          12:6     12

Olympique L.  5          3          1          1          8:3       10

Liverpool         5          2          1          2          4:5       7

Debreceni        5          0          0          5          5:15     0

 

Group F

Internazionale – Rubin Kazan 20:45

Referee: Vink (NED).

Dynamo Kyiv – Barcelona      20:45

Referee: Webb (ENG).

 

Barcelona        5          2          2          1          5:2       8

Internazionale 5          1          3          1          5:6       6

Rubin Kazan   5          1          3          1          4:5       6

Dynamo Kyiv 5          1          2          2          6:7       5

 

Group G

Stuttgart – Unirea        20:45

Referee: Kassai (HUN).

Sevilla – Rangers         20:45

Referee: Layec (FRA).

 

Sevilla 5          3          1          1          10:4     10

Unirea 5          2          2          1          7:5       8

Stuttgart          5          1          3          1          6:6       6

Rangers           5          0          2          3          4:12     2

 

Group H

Olympiacos – Arsenal  20:45

Referee: Cortez Batista (POR).

Standard – AZ Alkmaar          20:45

Referee: Atkinson (ENG).

 

Arsenal            5          4          1          0          12:4     13

Olympiacos     5          2          1          2          3:5       7

Standard         5          1          1          3          6:8       4

AZ Alkmaar    5          0          3          2          3:7       3