Uruguay_1930SVETSKA PRVENSTVA – URUGVAJ

 

Kako je sudija skratio utakmicu, a trener pao u nesvest

 

Međunarodna fudbalska federacija organizaciju prvog prvenstva sveta poverila je Urugvaju pošto je ta zemlja 1930. obeležavala 100 godina od sticanja nezavisnosti.

FIFA je osnovana 21. maja 1904. u Parizu. Osnivači su bili Belgija, Danska, Francuska, Holandija, Španija, Švajcarska i Švedska. Od zemalja osnivača samo je Francuska uspela do osvoji titulu šampiona sveta.

Francuski skulptor Abel Lefle dizajnirao je prvi trofej namenjen osvajaču titule prvaka sveta. Zlatna statua bila je teška 3,8 kilograma, a visoka 35 santimetara.

Još 1930. je odlučeno da ona pređe u trajno vlasništvo tima koji prvi tri puta osvoji titulu prvaka sveta, pa je od 1970. godine u trajnom vlasništvu Brazila.

Ona je prvi put ukradena 1966. u Engleskoj, na izložbi uoči prvenstva sveta, ali ju je pronašao pas Pikls. Statua je drugi put ukradena 1983. i do danas nije pronađena, pa se sumnja da je pretočena u zlatne poluge.

Povezana vest:  Ben: Danas je bio moj dan

Finalnu utakmicu prvog prvenstva sveta posmatralo je oko 93.000 gledalaca, a više od 20.000 navijača stiglo je iz Argentnine.

Za vreme polufinalnog meča sa Argentinom, trener američke selekcije pao je u nesvest nakon što je slučajno razbio bočicu sa hloroformom prilikom ukazivanja pomoći jednom svom igraču.

Strelac jednog od četiri gola za Urugvaj na finalnoj utakmici sa Argentinom Hektor Kastro bio je nezamenjiv član reprezentacije iako je imao samo jednu ruku. Kastro je bez ruke ostao još kao dečak, ali ga to nije omelo da napravi izuzetnu sportsku karijeru.

Kapiten reprezentacije Francuske na meču sa Meksikom, prvoj utakmici te zemlje na šampionatima sveta, Aleks Vilplan ubijen je 1945. godine zbog saradnje sa nacistima. Vilplan, koji je rođen u Alžiru, tokom rata je sarađivao sa Gestapoom i odgovoran je za smrt mnogih francuskih rodoljuba.

Reprezentacija Rumunije učestvovala je na prvenstvu sveta na zahtev kralja Karolja II. Rumunski vladar, koji je obožavao da gleda fudbalske mečeve, sam je odredio ekipu za nastup na Mundijalu, a od poslodavaca za koje su radili izabrani igrači, zahtevao je da im obezbede plaćeno tromesečno odsustvo.

Povezana vest:  Mesi: Osećam se bolje kada se ne odmaram

Dva meseca pre početka prvenstva nijedna evropska selekcija nije potvrdila učešće na takmičenju.

Čitav šampionat odigran je samo u jednom gradu, Montevideu, što je jedini slučaj u istoriji dosadašnjih prvenstava. To je, takođe, jedini šampionat na kome nije odigran meč za treće mesto.

Igračima po završetku turnira nisu uručene medalje, već je svaki igrač primio plaketu.

Brazilski sudija Almeida Rego meč između Francuske i Argentine (0:1) greškom je skratio za šest minuta, a kada je shvatio šta je učino tražio je od igrača, od kojih su mnogi već počeli da se tuširaju, da se vrate na teren.

Golman urugvajske reprezentacije Antonio Macali odstranjen je iz tima neposredno uoči početka šampionata, zato što je napustio hotel i posetio porodicu. Osam nedelja pre starta prvenstrva urugvajski nacionalni tim bio je izolovan u jednom hotelu u Montevideu, a Macali se jedne večeri iskrao iz sobe i otišao da vidi familiju. Iskusni golman, koji je osvojio dve zlatne olimpijske medalje 1924. i 1928, izbačen je iz ekipe i nikada u karijeri nije odigrao nijedan meč na prvenstvu sveta.

Povezana vest:  Igrač Vulvsa izbačen iz tima jer je trenirao pijan

Čuvar mreže francuske reprezentacije Aleks Tepo prvi je golman koji je zamenjen zbog povrede. U duelu sa igračem Meksika on je povredio ruku, pa je njegovo mesto među stativima zauzeo igrač sredine terena Ogist Šantrel.

Reprezentativci Argentine i Urugvaja uoči početka finalne utakmice nisu mogli da se dogovore kojom loptom će odigrati meč. Nakon konsultacija sa sudijom postignut je sporazum, pa je prvo poluvreme odigrano loptom koju su poneli Argentinci, dok je drugih 45 minuta na terenu bio fudbal koji su doneli Urugvajci.

Fudbaleri urugvajske reprezentacije pobedom na prvenstvu stekli su status nacionalnih heroja. Svaki član državnog tima na poklon je dobio veliku parcelu, sa izgrađenom kućom u Montevideu.