dacic sosstar Snezana Samardzic Markovic i Andrija ZlaticOtac i sin Pavle i Andrija Zlatić iz Užica dobitnici „Majske nagrade“ Sportskog saveza Srbije

 

Otac i sin Pavle i Andrija Zlatić dobitnici su „Majske nagrade“ Sportskog saveza Srbije  i ovo je prvi put u istoriji najvećeg sportskog priznanja u Srbiji da u istoj godini nagradu dobiju otac i sin.

Pavle Zlatić je nagradu dobio u kategoriji trenera. Legenda srpskog i užičkog streljaštva, dugogodišnji je trener reporezentacije i u klubu „Aleksa Dejović“ gde su pod njegovim stručnim rukovodstvom stasavale generacije vrhunskih strelaca i reprezentativaca.

Ljubav prema streljačkom sportu preneo je i na kćerku Slavicu i dva sina Aleksandra i Andriju koji su došli i do reprezentacije. Aleksanadar je dosta rano, posle lepih uspeha i osvajanja titula na šampionatima države, napustio streljački sport. Adrija je ostao na ponos i radost oca Pavla, koji i pored lepih godina (rođen je 1934.) i dalje svoje bogato iskustvo i znanje prenosi novim generacijama užičkih strelaca.

ANDRIJA PAVLE ZLATIC I OBRAD STEVANOVIC PREDSEDNIK STRELJACKOG SAVEZA SRBIJE s levaEAndrija Zlatić (rođen 1978.) je zabistao 1998. kada je osvojio dva evropska i jedno svetsko juniorsko zlato! Na Šampionatu sveta u Barseloni 1998. bio je prvi MK pištoljem. Te godine je na Prvenstvu Evrope u Kopenhagenu osvojio zlato MK pištoljem i takođe na EŠ  u Talinu zlato vazdušnim pištoljem. Sa Šampionata Evrope u Sofiji 1996. ima juniorsko srebro MK pištiljem. Na seniorskom Šampionatu sveta u Finskoj 2002. osvojio je srebrnu medalju vazdušnim pištoljem i kvalifikovao se za Olimpijske igre u Atini. „Majsku nagradu“ dobio je za zlatnu medalju na seniorskom Šampionatu Evrope u Pragu 2009.

Povezana vest:  Radulovićeva, Cvijovićeva i Lazić opet pobedili

Pavlu Zlatiću nagradu je uručio pomoćnik ministra za omladinu i sport Goran Kreclović,  dok su „Majsku nagradu“ Andriji Zlatiću predali ministar za omladinu i sport Snežana Samardžić Marković, potpredsednik vlade Ivica Dačić i predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar.

„Majsku nagradu“ Sportskog saveza Srbije, najveće priznanje u srpskom sportu ustanovljenu 1961. dobili su za uspehe u 2009:

Povezana vest:  STRELJAŠTVO, Đorđu Saviću „dupla kruna“ u Sevojnu

Sportisti iz olimpijskih sportova: Nađa Higl (plivanje), Andrija Zlatić (streljaštvo) i Dejan Udovičić (vaterpolo, nije prisustvovao zbog obaveza, nagradu je primio Velibor Sovrović predsednik VSS).

Sportisti iz neolimpijskih sportova: Vilmoš Zavarko (kuglanje), Nikola Jovanović (karate).

Sportisti sa posebnim potrebama: Petar Milenković (bodi bilding).

Treneri: Pavle Zlatić (streljaštvo).

Sportski funkcioneri: Velibor Sovrović (predsednik Vaterpolo saveza Srbije), Velizar Đerić (predsednik Bokserskog saveza Srbije i Asocijacije „Sport za sve“ Srbije), Josip Ristanović (predsednik Fudbalskog kluba Zlatibor, član Skupštine FSS) i Tomislav Karadžić (predsednik Fudbalskog saveza Srbije).

Sportski novinari: Jovan Tanurdžić (Dnevnik, Novi Sad), Aleksandar Simić (Studio B), Momčilo Jokić (JSL Sport).

Sportske teritorijalne organizacije: Sportski saveza Opšitne Apatin (nagradu primila Dušanka Popović) i Republički zavod za sport u Košutnjaku (nagradu primio Jasminko Pozderac).

Republički sportski savezi: Plivački savez Srbije (nagradu primio Vladimir Anušić) i Veslački savez Srbije (nagradu primio Nebojša Ilić).

Povezana vest:  Maksimovićeva 14. na Univerzijadi u Koreji

U ime nagrađenih zahvalila se plivačica Nađa Higl. Tomislav Karadžić je novčani iznos nagrade namenio jednoj porodici u poplavljenom Trgovištu.

Uglednim gostima, istaknutim sportskim radnicima i trenerima, proslavljenim asovima i predstavnicima diplomatskog kora, obratili su se Aleksndar Šoštar predsednik Sportskog saveza Srbije, Ivica Dačić potpredsednik Vlade Srbije i ministar omladine i sporta Snežana Samardžić Marković.

Nagrade su uručili potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar omladine sporta Snežana Samardžić Marković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac, predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandara Šoštar, državni sekretar za sport Slaviša Zlatanović, pomoćnik ministra za omladinu i sport Srbije Goran Kreclović, potpredsednici Sportskog saveza Srbije Dušan Dimitrijević i Velizar Đerić, generalani sekretar Sportskog saveza Srbije Dane Korica, generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije Đorđe Višacki kao i doajen sportskog novinarstva Marko Marković.