fifa

Šestorica od sedmorice uhapšenih iz FIFA-e se protive izručenju u SAD

Ministarstvo pravde Švajcarske je danas saopštilo da se šestorica od sedmorice čelnika Svetske fudbalske federacije (Fifa), uhapšenih u istrazi korupcije, protive da budu izručeni u SAD. U saopštenju se navodi da vlasti SAD imaju 40 dana da podnesu zvaničan zahtev za izručenje.
Jedan od privedenih, čiji identitet nije saopšten, pristao je na „pojednostavljeni postupak izručenja“ što znači da bi mogao da bude poslat u SAD već narednih dana.
Švajcarske vlasti su danas u Cirihu, na zahtev SAD, tokom istrage korupcije, uhapsile sedmoricu optuženih.
-Optužnica navodi da je korupcija (u fudbalu) široko rasprostranjena, sistematska i duboko ukorenjena, kako u inostranstvu, tako i ovde u SAD. Ona se prostire na bar dve generacije fudbalskih funkcionera, koji su, kako se navodi, zloupotrebili svoje položaje poverenja da bi dobili milione dolara mita. Time je naneta teška šteta mnoštvu žrtava – od mlažih liga do zemalja u razvoju koje bi trebalo da imaju koristi od prihoda koji donose komercijalna prava ovih organizacija, do navijača širom sveta – rekla je ministarka pravosuđa SAD Loreta Linč.
-Današnja akcija jasno govori da Ministarstvo pravosuđa namerava da zaustavi korupcionu praksu, da iskoreni takvo ponašanje i da krivce privede pravdi. Nastavićemo da u tim naporima sarađujemo s drugim zemljama – dodala je Linč.

Povezana vest:  LIGA ŠAMPIONA, Bajern siguran u Moskvi, postavio novi rekord