sep blater 2

Blater traži novi mandat uprkos krizi u Fifi

Predsednik Svetske fudbalske federacije (Fifa) Sep Blater traži novi mandat na toj funkciji uprkos velikom skandalu i hapšenju čelnika te organizacije zbog korupcije.
Švajcarske vlasti su u sredu na zahtev SAD uhapsile sedmoricu čelnika Fife u sklopu istrage o korupciji, što je najveći skandal u 111-godišnjoj istoriji svetske kuće fudbala. Izbori za predsednika Fifa održaće se danas, a 209 članica te organizacije biraće između aktuelnog predsednika Sepa Blatera, koji je na čelu 17 godina i traži peti mandat i jordanskog princa Alija bin el-Huseina. Predsednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišel Platini zatražio je od Blatera da napusti funkciju i upozorio da bi evropske federacije mogle da razmatraju mogućnost bojkota Svetskog prvenstva, ako se ne promeni predsednik Fife. Platini je podržao kandidaturu jordanskog princa i veruje da bi Ali mogao da dobije najmanje 45 glasova evropskih federacija. Svetski mediji naveli su da će Blater gotovo sigurno dobiti peti mandat. 
Glasanje će biti tajno, a za pobedu je potrebno dve trećine glasova, ili prosta većina u drugom krugu. Osim istrage o korupciji u Fifi, švajcarske vlasti su pokrenule istragu i o dodeli domaćinstva Svetskog prvenstva Rusiji 2018. godine i Kataru 2022. godine.

Povezana vest:  Inter teško do pobede u Sijeni, slavlje Palerma i Ćezene