aleksandar mitrovic srb danPoraz Srbije u Danskoj za oproštaj od EP
 
Fudbalska reprezentacija Srbije poražena je večeras u Kopenhagenu od selekcije Danske sa 2:0 (1:0) u petom kolu I grupe kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine.
Danci su slavili golovima Jusufa Poulsena u 13. i Jakoba Poulsena u 87. minutu, koji su Srbiju praktično ostavili bez šansi za plasman na šampionat u Francuskoj i sa samo jednim bodom.
Fudbaleri Srbije ponovili su partije iz dosadašnjeg toka kvalifikacija, ponovo je realizacija zatajila, i skoro sigurno propustiće i treće veliko takmičenje u nizu, a čak četvrti vezani šampionat Evrope.
Danci su došli u vođstvo već u 13. minutu kada je Bentner posle duge lopte iz odbrane lucidno spustio Poulsenu, koji je sa oko 20 metara pogodio sam ugao gola Srbije.
Ekipa Radovana Ćurčića posle primljenog gola, osim jednog pokušaja Tošića, nije uspela da uspostavi kontrolu, što su domaći fudbaleri pokušali da iskoriste i reše meč već u prvih 45 minuta.
Matija Nastasić nesmotreno je u svom kaznenom prostoru startovao na vezistu Bajerna Pjera Emila Hojberga, a sudija Bjorn Kujpers pokazao je na penal. Ipak, Stojković je odbranio udarac kapitenu Danijelu Ageru i ostavio Srbiju u igri.
Start drugog dela igre doneo je inicijativu „Orlova“, krenuli su veoma napadački, ali sreća nije bila saveznik pošto je Mitrović posle centrašuta glavom iz peterca pogodio prečku, uz pomoć Šmajhela.
Sin proslavljenog golmana Mančester Junajteda Petera Šmajhela bio je centralna figura duela, a ubrzo je sjajno reagovao posle šuta Adema Lajića.
Još jednu odličnu priliku Mitrović je propustio u 69. minutu, raspoloženi Marković je uputio idealan centaršut, ali je napadač Anderlehta glavom gađao preko gola.
Posle toga fudbaleri Srbije nisu uspeli ozbiljnije da priprete, a Danska je u finišu preko rezerviste Poulsena postavila konačan rezultat meča, ali i ambicija Srbije oko EP.
Srbija u narednom meču kvalifikacija dočekuje reprezentaciju Jermenije 4. septembra.
Danska: Šmajhel, Jakobsen, Kjer, Ager, S. Polsen, Kvist (Kristensen od 77), Hojbjerg, Kron-Deli (Ja. Poulsen od 61), Ju. Poulsen (Vibe od 73), Eriksen, Bentner.
Srbija: Stojković, Ivanović, Maksimović, Nastasić, Kolarov, Fejsa, Matić, Marković, Ljajić (Đuričić od 81), Tošić (Kostić od 66), Mitrović (Škuletić od 90).
Rezultati I grupe:
Danska – Srbija 2:0 (Ju. Poulsen 13, Ja. Poulsen 87)
Jermenija – Portugalija 2:3 (Pizeli 14, Mkojan 72. – Ronaldo 29. penal, 55, 58)
Tabela: Portugalija 12, Danska 10, Albanija 7, Srbija 1, Jermenija 1.
Povezana vest:  LIGA ŠAMPIONA, Finale najboljih: Mančester - Barselona