srb bra u20 1

SP U20 NOVI ZELAND

Srbija je šampion sveta!!!!!!!

Reprezentacija Srbije do 20 godina osvojila je titulu prvaka sveta u fudbalu pošto je jutros u Oklendu (Novi Zeland), u finalnoj utakmici, posle produžetaka savladala Brazil sa 2:1 (0:0, 1:1).

Do najvećeg uspeha u istoriji srpskog fudbala mladu reprezentaciju golovima su doveli Staniša Mandić u 70. i Nemanja Maksimović u 118. minutu.

Strelac jedinog pogotka za Brazil bio je Andreas Pereira u 73. minutu.

Utakmica je odigrana na stadionu Severni Harbur pred oko 25.000 gledalaca, a sudio je Hamal Al Mirdasi (Saudijska Arabija).

Žuti kartoni: Jovanović (Srbija) i Alef (Brazil)

SRBIJA: Rajković, Gajić, Veljković, Babić, Antonov, Zđelar, Sergej Milinković (Vukašin Jovanović od 82. minuta), Maksimović, Živković, Mandić (Gaćinović o 76. miknuta) i Šaponjić (Stefan Ilić od 95. minuta)

Povezana vest:  Iliev: Nigde ne žurimo sa pojačanjima

BRAZIL: Žan, Žoao Pedro, Marlon, Lusao, Žorge, Danilo, Jaja (Malkom od 74. minuta), Gabriel (Alef od 90. minuta), Bosilja (Andreas Pereira od 65. minuta), Giljerme i Žan Karlos.

Posle titulu evropskog prvaka, osvojene na šampionatu „starog kontinenta“ 2013. godine u Litvaniji, mlada reprezentacija Srbije popela se i na krov sveta.

Učinila je to na jedinstven način. Posle poraza na startu takmičenja od Urugvaja (0:1) usledile su dve pobede identičnim rezultatom – protiv Malija i Meksika bilo je 2:0 i Srbija se plasirala u osminu finala planetarnog šampionata.

Malo ko je tada pretpostavljao da će izabranici Veljka Paunovića osvojiti titulu, a još manje da će do nje stići najtežim mogućim putem.

U osmini finala savladala je Mađarska sa 2:1, posle produžetaka. U četvrtfinalu mladi reprezentativci Srbije ponovo su igrali produžetke, a Amerikance su eliminisali tek boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Povezana vest:  Nikolić: Važna pobeda, verujem da možemo ovako do kraja

Ništa se nije promenilo ni u polufinalu protiv Malija kada je naš tim opet na terenu proveo 120 minuta. Nije bilo uzalud pošto je Mali drugi put savladan na šampionatu, ovog puta sa 2:1.

Najzad, da tradicija ne bi bila izneverena, i put do titule je bio isti. Opet nije bilo pobednika u regularnom delu susreta, ali jeste posle produžetaka i opet je to bila Srbija.

Staniša Mandić je u 70. minutu, posle sjajne timske akcije po desnoj strani, doneo prednost našem timu, da bi samo tri minuta kasnije Andreas Pereira izjednačio. Pereirin pogodak, međutim, nije bio timsko delo već isključivo individualni kvaliteti.

Povezana vest:  Tumbaković: Igrači nisu u trenažnom procesu

U produžecima Paunovićevi izabranici taktički su, skoro savršeno, odradili posao. Prepustili su inicijativu protiviniku, a iz retkih kontranapada veoma ozbiljno ugrožavali njegovu mrežu.

Iz jedne takve akcije pao je i gol odluke. Ilić i Živković su na „brazilski način“ izbacili kompletnu odbranu suparnika iz igre i Maksimoviću je ostao najlepši deo posla kojim se bavi – zatresao je mrežu Brazilaca i reprezentaciji doneo najveći uspeh u istoriji srpskog fudbala.

Golman i kapiten naše reprezentacije Predrag Rajković proglašen je za najboljeg čuvara mreže na prvenstvu. Adam Traore iz Malija proglašen je najboljim igračem, a među najistaknutijim pojedincima bio je i Sergej Vanja Milinković koji je u izboru najboljih osvojio treće mesto. Između njega i Traorea „ugurao“ se Brazilac Danilo.