NEMAČKA

 

Hamburgerova crna serija

nemacka_logo copyStart nadmetanja u Bundesligi svakako je protekao i u znaku Hamburgera. Vremenom su se brojni prvotimci suočili s povredama, a takav niz se pogubno odrazio na rezultate. Ekipa trenutno prolazi kroz seriju od sedam utakmica bez trijumfa, što se, zahvaljujući ranijem učinku, još uvek ne može zaključiti ako se pogleda tabela. Međutim, problemi s povredama, kad je o Hamburgeru reč, biće aktuelni i narednih nedelja. Brazilac Ze Roberto, čiji doprinos timu je nemerljiv uprkos godinama, mogao bi da propusti čak i duel s Frajburgom, na otvaranju drugog dela sezone. Njemu je krajem novembra operisan zglob, trenutno nosi gips, a povodom rehabilitacije je izjavio:

– Slede i dve nedelje hoda uz pomoć specijalne cipele, a zatim se uključujem u trenažni proces. Do tada ću izgubiti dobar deo snage i muskulature. Povreda me zadesila u nevreme.

Povezana vest:  Švajnštajger propustio trening

Da nevolje budu veće, tim će zbog Kupa afričkih nacija tokom januara biti lišen pomoći Guya Demela, koji će igrati za Ganu, odnosno Jonathana Pitroipe, reprezentativca Burkine Faso.

 

Gross umesto Babbela

Iako je uprava nedavno potvrdila da mu veruje, Markus Babbel je ipak dobio otkaz u Štutgartu. Remi protiv Bohuma u prošlom kolu može da se okarakteriše kao neuspeh, tim pre jer se ekipa loše snalazi već nedeljama, a taj rezultat je doveo i do ozbiljnih nemira u klupskom okruženju. Posle svega, bivši trener je ogorčeno prokomentarisao:

Povezana vest:  ITALIJANSKA LIGA, Rezultati utakmica 20. kola Serije A i tabela

– Samoubistvo Roberta Enkea, a podsetiću da nije prošlo ni mesec dana, dovelo je do brojnih krupnih izjava. Prošla subota je dokaz da je najveći deo izrečenog zaboravljen. Nisam prisustvovao ničem sličnom tokom igračke karijere.

Babbel je bio šokiran reakcijom navijača Štutgarta, koji su pred duel s Bohumom umalo sprečili da autobus s igračima domaće ekipe uđe na stadion. Po završetku meča njih tri hiljade je izvršilo napad na klupske prostorije.

Inače, uprava Štutgarta je reagovala ekspresno. Poverenje je ukazano Christianu Grossu, a stručnjak, koji se proslavio na klupi Bazela, predvodio je tim do pobede nad Unireom u Ligi šampiona, čime je ostvaren plasman u eliminacionu fazu. Evropski uspesi trebalo bi da umire navijače na neko vreme. Što se tiče trenerske karijere, Gross je s Bazelom osvojio četiri titule i isto toliko puta je bio uspešan u Kupu Švajcarske. Izborena su i dva plasmana u Ligu šampiona. Po imenovanju je izjavio:

Povezana vest:  Runi: Nisam igrač koji sam nekad bio

– Učinićemo sve da se rezultati poprave u najkraćem mogućem roku. Želja nam je da usrećimo pristalice. Već dvadeset godina sam trener, a karakteristika mog rada je izvlačenje maksimuma iz fudbalera. Samo u slučaju takvog pristupa dozvoljen je poraz od rivala. Nije sramota izgubiti, ako je neko bolji, ali jeste ostati uskraćen za bodove u duelu sa timovima manjeg kvaliteta.

Ako saradnja protekne prema planu, Gross će ostati u klubu barem do 2011.