Cile_1962_Football_World_CupSVETSKO PRVENSTVO – ČILE-1962

 

Boks i pas na fudbalskom terenu

 

Na putu do titule svetskog šampiona brazilski selektor Ajmore Moreira oslonio se na samo 12 igrača.

U prvom meču on je na teren izveo tim u sastavu: Gilmar, Đalma Santos, Mauro Ramos, Zito, Zozimo, Nilton Santos, Garinča, Didi, Pele, Vava, Zagalo, a do kraja prvenstva, uoči meča sa Čehoslovačkom, u ekipu je ubačen samo Amarildo, koji je zamenio povređenog Pelea.

Brazilska ekipa iz 1962. je najstariji tim koji se okitio šampionskim trofejem.

Na kongresu koji je održan tokom svetskog šampionata u Čileu, členici FIFA doneli su odluku da fudbaleri koji su već igrali za državni tim jedne zemlje ne mogu više da oblače dres drugih nacionalnih selekcija. Zbog te odluke najviše su likovali Argentinci, pošto su njihovi asovi svetskog formata Alfredo di Stefano i Omar Sivori na tom prvenstvu igrali za Španiju, odnosno Italiju.

Četvrtfinalni duel između Brazila i Engleske na kratko je prekinuo jedan pas, koji je utrčao na teren. U želji da što pre nastave sa igrom, igrači obe ekipe su potrčali da ga isteraju sa igrališta, a najveštiji u poteri za zbunjenim kerom bio je Englez Džimi Grivs, koji je čak hodao četvoronoške kako bi ga uhvatio.

Povezana vest:  Real u petoj brzini protiv Majorke

Grivs sigurno ne bi učestvovao u jurnjavi da je znao da će mu, dok ju je iznosio sa terena, uplašena životinja obaviti malu nuždu u naručju i skroz pokvasiti dres. Grivsu su se britanski mediji kasnije podsmevali, tvrdeći da bi svima bilo mnogo bolje da je trud koje je uložio u lovu na psa, posvetio i u _hvatanju_ najboljeg brazilskog fudbalera Garinče.

Reprezentativci Kolumbije uspeli su da izbore nerešen rezultat u duelu sa zvaničnim evropskim šampionom, selekcijom ŠSR-a, iako su do 68. minuta imali minus od tri gola. Prilikom tog fantastičnog preokreta, vezni igrač kolumbjskog tima Markos Kol direktno iz kornera je savladao slavnog sovjetskog golmana Lava Jašina. Kol je do danas jedini igrač koji je uspeo da na Mundijalima postigne gol iz ćoška.

Reprezentativac Čilea Eladio Rohas, nakon što je doveo svoj tim u vođstvo od 2:1 u četvrtfinalnom duelu sa Sovjetskim Savezom, umesto da podeli radost sa saigracicma, pritrčao je slavnom golmanu protivničke ekipe Lavu Jašinu i zagrlio ga.

Strelac, kako se kasnije pokazalo odlučujcuhceg čileanskog gola za plasman u polufinale, kasnije je pokušao da objasni da nije nameravao da provocira protivnika, već da je bio presrećan što je uspeo da savlada, kako je rekao, najboljeg svetskog golmana svih vremena.

Povezana vest:  Endi Kerol prešao u Liverpul

Za organizaciju svetskog prvenstva 1962. godine izuzetno su zainteresovani bili Argentina i Brazil. U nastojanju da dobiju domaćinstvo oni su tvrdili da je Čile isuviše mali, da bi mogao da uspešno organizuje tako značajno međunarodno takmičenje.

Čile je, međutim, uspeo da zadobije poverenje čelnika FIFA, koji nisu opozvali svoju odluku čak ni nakon razarajućeg zemljotresa jačine od 9,5 rihtera, koji je 1960. godine pogodio tu zemlju, a čitav turnir organizovan je u šamo četiri grada Santijagu, Vinja del Maru, Rankagvi i Ariki.

Šampionat u Čileu obeležila je veoma gruba igra, pa su mnogi veliki asovi, među kojima je bio i Brazilac Pele povređeni tokom takmičenja.

Najbrutalniji fudbal viđen je u duelu između domaćina Čilea i Italije. Taj boks meč na fudbalskom terenu, u kome je čak član domaćeg tima Leonael Sančes, inače sin jednog od najpopularnijih čileanskih boksera, krošeom polomio nos Italijanu Umbertu Maskiju, kasnije je nazvan “Bitkom za Santijago_.

Povezana vest:  Jovanović: Nisam siguran da Drulović ima kvalitet

Iako u to vreme nije bilo žutih i crvenih kartona, sudija utakmice Englez Ken Aston izbacio je iz igre dvojicu fudbalera.

O užarenim strastima na tom susretu svedoči i to što je po završetku susreta polcija, koja je intervenisala već u osmom minutu meča, kada je izvela Đorđa Ferinija sa terena, nakon što je on odbio da sam napusti igralište, morala da razdvaja igrače oba tima i asistira prilikom odlaska italijanske reprezentacije sa stadiona. Čile je u tom brutalnom meču pobedio sa 2:0 i obezbedio plasman u četvrtfinale.

Reprezentativci Švajcarske u odlučujcuhem kvalifikacionom meču za plasman na prvenstvo sveta sa Švedskom nisu uspeli da postignu ni jedan gol, iako je više od 45 minuta umesto povređenog golmana mrežu protivnika čuvao levi bek tog tima. Švedska je, iako je imala igrača manje na terenu, taj susret dobila sa 4:0 i plasirala se na završni turnir u Čileu.

Reprezentacija Čehoslovačke dva puta je, 1934. i 1962, u finalnim utakmicama prvenstva sveta imala vođstvo, ali oba puta nije uspela da osvoji šampionsku titulu. Prvi put su Italijani uspeli da prekorenu rezultat, dok je Brazil u Čileu na kraju stigao do pobede od 3:1.