par steaua 6

Partizan pobedio Steauu i prošao u plej-of za Ligu šampiona

Fudbaleri Partizana izborili su plasman u plej-of za grupnu fazu Lige šampiona pošto su večeras u Beogradu, u revanš utakmici 3. kola kvalifikacija, savladali ekipu bukureštanske Steaue sa 4:2 (1:2).
Prvi meč u Bukureštu završen je nerešenim rezultatom 1:1.
Večerašnja utakmica odigrana je na stadionu Partizana pred 27.000 gledalaca, a sudio je Ištvan Vad iz Mađarske.
Strelci: Babović u 8, Jevtović u 60, Andrija Živković u 69. i Trujić u 90+1 za Partizan, a Muniru u 11. i Hamrun u 33. minutu za Steauu.
Žuti kartoni: Trujić, Babović (Partizan), Alsenat, Hamrun, Giljerme, Breveld (Steaua).
Crveni karton: Lopes Fernando Varela u 49. minutu.
Partizan: Ž. Živković, Vulićević, Balažic, Fabrisio, Petrović, Jevtović, Brašanac (od 89. Trujić), Babović, Umaru, A. Živković, Božinov (od 60. Ilić).
Steaua: Kojočaru, Alsenat, Varela, Pap, Toska, Muniru, Breveld (od 72. Tudorje), Popa, Hamrun (od 70. Janču), Popa, Kipčiju (od 49. Giljerme), Tade.
Fantastična utakmica viđena je u Humskoj pred skoro punim tribinama, mnogo preokreta, odličnih poteza igrača dva tima, u kojoj je više znanja i, po svemu prikazanom u oba duela, Partizan zasluženo došao na stepenik od plasmana u Ligu šampiona.
Prvak Srbije ostvario je pravi podvig, nadoknadio velikih 1:2 na poluvremenu, otišao u narednu rundu i zaradio „sigurnih“ 5,4 miliona evra, jer je obezbedio najmanje grupnu fazu Lige Evrope.
Kao i što su najavila oba trenera, ekipe su zaigrale ofanzivno, pa je na startu meča na obe strane viđena po jedna dobra šansa.
Prvo je pokušao Kipčiju, ali je izblokiran, dok je već u sledećem napadu Babović završio akciju kao i protivnički napadač nekoliko trenutaka pre.
Ono što Baboviću nije uspelo u četvrtom minutu, jeste nešto kasnije, kada je doneo vođstvo crno-belima. Vulićević je centrirao sa desne strane, golman Kojočaru i Pap se nisu sporazumeli, lopta se odbila od štopera Rumuna pravo do Babovića, kome nije bilo teško da pogodi nebranjeni deo mreže.
Babovićev gol izazvao je erupciju oduševljenja na tribinama, ali radost nije dugo trajala.
Odbrana Partizana loše je reagovala posle centaršuta, poslednji u nizu Vulićević, koji je zahvatio loptu glavom i ona je pala tačno na volej Munirua za 1:1.
Rumuni su se posle gola povukli, Partizan je imao posed lopte, ali bez konkretnog pasa u završnici, iako je glavni pokretač akcija kapiten Babović bio raspoložen.
Izbranici trenera Mirela Radoja, koga je na klupi zbog licence menjao Masimo Pedracini, oslobodili su se pritiska i u nekoliko navrata pretili preko brzonogog Pope, koji je zadavao mnogo problema Petroviću.
Najbolji akter večerašnjeg meča, Popa, sa dve odlične asistencije pokazao je da je kvalitetan fudbaler. Prvo je odličnim pasom izbacio Tadea samog pred golom Živkovića, ali je golman Partizana uz pomoć prečke odbran taj udarac.
Ipak, to je bila samo najava preokreta šampiona Rumunije. Popa je kao voz prošao po desnoj strani, zavrnuo loptu na oko desetak metara od gola Živkovića, na nju je naleteo Hamrun i plasirao loptu za 2:1.
Činilo se na poluvremenu da je Steaua učesnik plej-ofa kvalifikacija za Ligu šampiona, ali su fudbaleri Partizana, nesvojstveno mentalitetu sa ovog podneblje, nadoknadili rezultat.
Neumorni Brašanac se ubacio iza leđa odbrane gostiju, pametno je ?navukao? iskusnijeg Varelu, koji ga je kao poslednji igrač odbrane srušio u kaznenom prostoru. Uz poklon-penal kapitena Steaue, sudija Vad mu je dodelio i crveni karton.
Božinov je imao lepu priliku da vrati Partizan u igru, ali je njegov šut sa ?kreča? zaustavila stativa.
Promašen jedanaesterac nije obeshrabrio crno-bele, nastavili su sa inicijativom, a ubrzo je stigla nagrada za trud uz dosta sreće. Vezista Jevtović je snažno šutirao iz velike udaljenosti, lopta je na putu do gola zakačila Popu i prevarila Kojočarua – 2:2.
Iako su imali igrača manje, fudbaleri Steaue mogli su ponovo da povedu preko Tadea, ali je dva puta bio neprecizan iz izglednih pozicija.
Ekipa Zorana Milinkovića je nakon toga bila u naletu i gol crno-belih visio je u vazduhu. Steaui je opravdano poništen gol iz ofsajda, domaćini su brzo izveli kontru koju je povukao Andrija Živković, ?izlomio? Alsenata na boku i još jednom demonstrirao zašto je jedan od najboljih mladih igrača na planeti.
Umaru mu je nekako doturio pas u kaznenom prostoru i kada su svi očekivali šut, Živković je zalomio jednog defanzivca Steaue i pogodio mrežu.
Nastavak je doneo potpuno otvorenu igru oba tima, smenjivali su se opasni napadi na obe strane, a rezervista Trujić je u finišu doneo pobedu Partizanu i mogućnost da u petak od 12 sati u Nionu čeka rivala u poslednjoj rundi kvalifikacija za najjače evropsko takmičenje.
U Humskoj je večeras sve mirisalo na 2003. i 2010. godinu, kada je Partizan igrao u Ligi šampiona. Igre u Evropi na startu sezone garantuju da izabranici Zorana Milinkovića nisu daleko od sna.
Duel srpskog i rumunskog šampiona počeo je minutom ćutanja u znak sećanja na 20 godina od progona Srba iz Hrvatske u vojno-policijskoj akciji „Oluja“.

Povezana vest:  Mladen Kocić: Privilegija je igrati u Areni!

PHOTO: Antonio Ahel/ATAIMAGES