tole karadzic 4

Transparentnost: Karadžić da podnese ostavku

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparetnost“ uputio je danas javni apel Tomislavu Karadžiću da odstupi sa mesta predsednika Fudbalskog saveza Srbije (FSS), zbog, kako se navodi, činjenice da srpski fudbal godinama potresaju korupcionaški skandali i da je mafija očigledno uzela maha u ovoj posebnoj sportskoj grani.
-Činjenica je da posebnu odgovornost za jako složeno stanje u srpskom fudbalu snosi predsednik FSS, kao neko ko svojim dobrim potezima i ugledom, odnosno nedostatkom i jednog i drugog, ozbiljno utiče na postojanje korupcije u sportu i zloupotrebama koje su javna tajna u sportskom životu Srbije – navodi se u izjavi generalnog sekretara Marija Spasića.
Prema njegovim rečima, čudi činjenica da predsednik FSS, ma ko to bio, svu svoju energiju ulaže u nadmudrivanje i demonstraciju sile da li mogu ili ne mogu da ga smene, gde realni osećaj za stanje fudbala u državi apsolutno izostaje.
-Zbog toga, kao i zbog nedostatka jasne vizije kako probleme rešiti, došli smo u situaciju da je čitavo prvenstvo postalo sporno, da javnost apsolutno ne veruje predstavnicima fudbalskih organizcija, da tužila?tvo i policija proveravaju postojanje korupcije i nameštanja utakmica, što pojedinaeno i sve zajedno za posledicu ima urušavanje fudbala. Povlaeenje gospodina Karadžića cenim da bi bio prvi potez kojim bi se jasno stavilo do znanja da su promene moguće i da su ugled fudbala i sportista najvažniji – zaključuje Spasić.
Srpski fudbal poslednjih dana potresaju afere oko nameštanja utakmica koje su kulminirale duelom između OFK Beograda i Crvene zvezde na Vračaru 2:6, reprezentacija je izgubila sve šanse za plasman na prvenstvo Evrope, dok su izbori u FSS najavljeni za jesen.

Povezana vest:  Fudbalska federacija Meksika traži pomoć od Vlade