misel platini

Tomašić pisala Platiniju, razlog minut ćutanja u Beogradu

Evroparlamentarka Ruža Tomašić pisala je danas predsedniku UEFA Mišelu Platiniju, negodujući što je evropska kuća fudbala odobrila minut ćutanja za protetane u „Oluji“, pre početka meča trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona između Partizana i Steaue, 5. avgusta u Beogradu.
Tomašićeva, koja je i predsednica Hrvatske konzervativne stranke, tvrdi da se odobrenjem beogradskom klubu UEFA ogrešila o politiku Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) i pravomosnažne presude međunarodnih sudova.
-Kao zastupnica u Evropskom parlamentu najoštrije osuđujem ovakvu politizaciju sporta. Takođe, smatram da je moja dužnost da reagujem i na neujednačene kriterijume koje primenjuje Vaša kontinentalna organizacija u odnosu na krovnu svetsku organizaciju FIFA-u – obrazlaže Tomašićeva u pismu.
Tomašićeva podseća da je 19. novembra 2013. na utakmici baraža za Mondijal u Brazilu, između Hrvatske i Islanda, na stadionu Maksimir transparent sadržaja ‘“Zapamtite Vukovar“ morao da bude uklonjen, a hrvatski reprezentativac Josip Šimunić drastično kažnjen s deset utakmica suspenzije „zbog skandiranja političkih poruka nakon završetka te utakmice“, prenosi agencija Hina.
„Iako Vam je, verujem, minut cutanja na utakmici Partizan – Steaua predstavljen kao humani čin odavanja pijeteta ljudskoj patnji, reč je o eklatantnom primeru korišćenja sporta u političke i propagandne svrhe. Naime, svi međunarodni sudovi koji su presuđivali o Oluji utvrdili su da nije bilo organizovanog proterivanja srpskih civila…, već se radilo o organiziranoj evakuaciji koju je zamislilo i sprovelo rukovodstvo tzv. Republike Srpske Krajine – navodi Tomašićeva.
Evroparlamentarka upozorava i da se UEFA odobrenjem minuta ćutnje „ne samo ogrešila o politiku FIFA-e, već i oglušila o pravosnažne presude međunarodnih sudova, pa traži od Platinija unutrašnju istragu tog slučaja i službeno izjašnjavanje o njenom ishodu.
-Ako odlučite da za tim nema potrebe i time podržite politizaciju i dvostruke kriterijume u evropskom fudbalu, biću prisiljena da potegnem ovo pitanje u Evropskom parlamentu -upozorava Tomašićeva u pismu Platiniju.

Povezana vest:  139. DERBI, Milanović: derbi će biti odigran