Spanija_FIFA_WORLD_CUP_1982SVETSKO PRVENSTVO- ŠPANIJA-1982

 

Neodlučni sudija i kažnjeni princ

 

Najbolji igrač i strelac španskog Mundijala Italijan Paolo Rosi zbog umešanosti u skandal sa klađenjem i nameštanjem utakmica 1979. suspendovan je na tri godine. Na insistiranje selektora “azura” Enca Bearcota suspenzija mu je, dva meseca uoči početka Mundijala, smanjena na dve godine, što mi je omogućilo učešće na šampionatu sveta.

Navijači i novinari javno su se podsmevali Bearcotu zbog odluke da Rosiju, inače trostrukom strelcu na prethodnom Mundijalu u Argentini, pruži novu šansu, ali se situacija drastično premenila posle utakmice sa Brazilom.

Sjajni golgeter je u tom duelu dao tri gola i poslao glavne favorite takmičenja kući, a sa ukupno šest postignutih golova bio je najzaslaužniji za titulu koju su “azuri” osvojili posle čekanja od čak 44 godine.

Po završetku šampionata osporavani centarfor, koji i danas tvrdi da nije učestvovao u aferi sa klađenjem, postao je heroj nacije i zasut je bezbrojnim poklonima i priznanjima.

Sovjetski sudija Miroslav Stupar, koji je na meču između Francuske i Kuvajta priznao, a zatim poništio gol, postao je primer lošeg, kolebljivog i popustljivog sudije.

Na utakmici drugog kola prve faze takmičenja on je priznao gol Francuzima, četvrti na meču, koji je postigao Alan Žires, nakon što se “prošetao” kroz protivničku odbranu. Kuvajćani su se oštro žalili, tvrdeći da ih je zbunio zvižduk pištaljke, koji je došao sa tribina stadiona i da su zato dozvolili neometenom Žiresu da postigne gol.

Povezana vest:  Stanković posle žreba: Bez potcenjivanja

Pritisak na sudiju pojačao je i predsednik njihovog Saveza princ Fahid, koji je Stuparu čak zapretio da će povući igrače sa terena, ukoliko ne promeni odluku.

Plašeći se velikog skandala Stupar je napravio kompromis i poništio gol Francuzima. Do kraja meča “trikolori” su, ipak, postigli svoj četvrti gol i stigli do pobede od 4:1, a FIFA je kasnije suspendovala Stupara, a princa Fahida novčano kaznila sa 14.000 dolara.

Za mesto prvog golmana državnog tima SSSR u Španiji su se borila braća Viktor i Vjačeslav Čanov. Iako ih je selektor Konstantin Beskov obojicu uvrstio u mundijalski tim, oni su ostali u senci sjajnog čuvara mreže Rinata Dasajeva, koji je branio gol ŠSR na svih pet utakmica.

U prvoj grupi prve faze takmičenja, u kojoj se takmičila i selekcija kasnijeg šampiona Italije, od šest utakmice čak pet je završeno nerešenim rezultatom. Samo je Poljska pobedila Peru sa 5:1, dok su tri meča završena rezultatom 0:0, a dva 1:1. Iako nije pobedila ni jednog protivnika u prvom delu takmičenja u drugu fazu plasirala se Italija zahvaljujcuhi tome što je dala jedan gol više od Kameruna.

Na svetskom prvenstvu u Španiji Francuzi su postigli 16 golova, a čak desetorica njihovih igrača uspela su da se upišu u listu strelaca.

Povezana vest:  Prosinečki – Dobro za prvi meč

Na meču između Nemačke i Francuske policija, navodno iz bezbednosnih razloga, nije dozvolila ekipi koja ukazuje medicinsku pomoć igračima da bude kraj terena. Zbog te njihove odluke igrač “trikolora” Patrik Batiston, koji je ozbiljno povređen nakon strahovitog i pogibeljnog starta protivničkog golmana Haralda Šumahera, čak tri minuta je nepomično ležao na travi čekajući lekarsku intervenciju.

Reprezentativac Severne Irske Norman Vajtsajd u Španiji je postao najmlađi fudbaler koji je zaigrao na prvenstvima sveta. Meč prve faze takmičenja sa Jugoslavijom on je odigrao sa samo 17 godina i 42 dana.

Najstariji igrač koji je osvojio titulu prvaka sveta je Italijan Dino Zof. Na prvenstvu sveta 1982. Zof je, kao kapiten “azura”, podigao pehar namenjen svetskom šampionu u trenutku kada je imao 40 godina, četiri meseca i 13 dana.

Mađar Laslo Kiš u istoriju Mundijala ušao je kao prvi rezervista, ali i kao igrač koji je najbrže postigao het trik na prvenstvima sveta. Na meču sa Salvadorom 1982. Kiš je u 70, 74. i 77. minutu postigao golove.

Prva utakmica koja je na Mundijalima rešena izvođenjem jedanaesteraca bio je polufinalni duel između Nemačke i Francuske. Fantastična utakmica u regularnom toku završena je rezultatom 1:1, pa su se igrali produžetci u kojima su obe ekipe postigle još po dva gola. Pobednik je odlučen udarcima sa “bele tačke”, a Nemci su bili uspešniji i pobedili sa 5:4.

Povezana vest:  SP JUŽNA AFRIKA, Nemačka i Gana u osmini finala

Nakon četiri uzastopna svetska prvenstva na kojima na premijernim utakmicama nije postignut ni jedan gol, na susretu koji je označcio početak takmičenja na Mundijalu u Španiji konačno je postignut pogodak.

Belgijanci su iznenadili aktuelne svetske prvake Argentince, predvođene tada već potvrđenom zvezdom Dijegom Maradonom, i savladali ih sa 1:0.

Zbog sumnji da su Austrija i Zapadna Nemačka namestile rezultat koji je obe selekcije vodio u drugi krug takmičenja, FIFA je odlučila da se utakmice poslednjeg kola prve faze takmičenja uvek igraju istoga dana, u istom terminu.

Reprezentativci Austrije i Zapadne Nemačke su, naime, dan uoči meča znali da pobeda “elfa” od 1:0 vodi oba tima u drugu fazu, pa su ih brojni svetski mediji, nakon što je njihov veoma miroljubiv i prijateljski meč završen baš tim rezultatom, otvoreno optužili za nameštanje.

Trijumf  Mađara nad selekcijom Salvadora od 10:1 najubedljivija je pobeda jednog tima na Mundijalima. Mađari su tako nadmašili rekordne trijumfe od 9:0 koje su ostvarili njihovi zemljaci u duelu sa Južnom Korejom u Švajcarskoj 1954. i Jugosloveno u susretu sa Zairom u Nemačkoj 1974.