FUDBALSKA-LOPTA

Kostić negirao optužbe Bašanovića

Vlasnik kompanije Auto-Čačak Milenko Kostić koji je sponzor FK Borac demantovao je danas navode predsednika Upravnog odbora (UO) tog kluba Zorana Bašanovića da je svojim odlaskom 2013. godine ostavio dug za porez u iznosu od 106 miliona dinara.
On kaže da se sa Bašanovićem sastao jednom kada je postavljen za predsednika UO. da bi mu čestitao i pretpostavlja da mu nije prenošeno pravo stanje u klubu i da je izmanipulsin.
On je podsetio da je u Borac ušao 1995. godine, a da je 1998. potpisao prvi sponzorski ugovor.
-Tada sam zatekao Borac sa obavezama od 900.000 maraka – naveo je Kostić na konferenciji za novinare.
Prema njegovim rečima, nakon tri-četiri godine situacija se bitno popravila, osnovana je Omladinska škola fudbala i nakon dugo vremena fudbaleri iz Čačka počeli su da igraju za svoj klub.
Kostić navodi da je Borac za to vreme unapređivao poslovanje i da je imao uspeha pošto se takmičio u finalu Kupa Srbije i Ligi Evrope.
Pređašnji ugovor istekao je 15. o6. 2013. godine, a saldo na računu 31. 12. 2012. bio je 565.200 evra.
Kostić je rekao da je upozoravao čačansku lokalnu samoupravu da ne pusti ovaj klub niz vodu i dodao da su pred ovu fudbalsku sezonu njega molili da zaključi novi sponzorski ugovor, što je on i učinio.
Njegova obaveza je, kako je precizirao, da u naredne tri godine uplati 30 miliona dinara na račun kluba.
-Do sada sam klubu, kojeg mnogo volim, od zaključenja ugovora doznačio ukupno 4,85 miliona dinara – precizirao je on dodajući da je za Borac bio i žirant u iznosu od 1,25 miliona dinara.
On je postavio pitanje gradonačelniku Čačka Vojislavu Iliću zašto nije komentarisao optužbe Bašanovića upućene na njegov račun budući da je i sam predsedavao klubom nekoliko godina.
On je rekao da je zahtevao da se sprovede revizija poslovanje FK Borac od njegovog dolaska u klub, pa sve do današnjeg dana.
Kako je rekao, prilikom njegovog istupanja iz Borca ostalo je 26 miliona duga za porez za koji je trebalo da se sprovede reprogram i isplati na 24 rate.
On je istakao da njemu kao sponzoru nije bila obaveza da kontroliše računovodstvene poslove i obračun poreza po stopi od 27 odsto koja se i danas primenjuje.
-FK Borac duguje 13 plata radnicima, a za igrače nisam siguran. Moj sponzorski ugovor ostaje na snazi, ali ako me i dalje budu blatili bez razloga, najverovatnije ću ga raskinuti – poručio je on.
Kostić je ocenio da je Borac institucija, pa je obaveza vlasti i svih Čačana da vode računa o tom klubu.
On je postavio pitanje gde je ostalo uloženih 330 miliona dinara koji su bili predviđeni za izgradnju stadiona na kojem su radovi završeni, prema njegovoj proceni, oko 40 odsto.
-Neko će morati kad-tad da položi račune, a neko ovaj klub uništava svesno. Ne može samo da se traži, već mora i da se doprinosi – zaključio je Kostić.
Inače, kompanija Auto-Čačak je od početka svog poslovanja donirala sportskim klubovima iz grada na Moravi 5,9 miliona evra.

Povezana vest:  SP JUŽNA AFRIKA, Holandija u osmini finala