Michel Platini

Platini se žali na suspenziju, KONMEBOL ga podržava

Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini uložio je danas žalbu na suspenziju od 90 dana koju mu je izrekla Svetska fudbalska federacija (Fifa), a u tome ga je podržala južnoamerička konfederacija (KONMEBOL), koja ga je podržala u izboru za novog predsednika Fife.Intervencija KONMEBOL-a usledila jepre sastanka izvršnog komiteta Fife, koji treba da se održi kasnije ovog meseca i na kome treba da se odluči da li će se vanredni predsednički izbori održati 26. februara.
Etička komisija Fife suspendovala je u četvrtak uslovno na 90 dana Platinija, nakon što je otkriveno da je dobio oko dva miliona dolara od svetske kuće fudbala i tako postao deo istrage švajcarskog tužilatva.
Predsednik Fife Sep Blater je takođe suspendovan na 90 dana, a u četvrtak je podneo svoju žalbu organizaciji kojom predsedava 17 godina.
Predsednik žalbene komisije Fife je Lari Musenden sa Bermuda.
Platini je odmah dobio podršku Uefe, a danas ga je podržao i KONMEBOL.
-Pretpostavka nevinosti je osnovno pravo o kome se mora voditi račuina. Platini nije proglašen krivim ni po jednoj optužbi, tako da uslovna suspenzija ugrožava integritet izbornog procesa za predsednika Fifa, u kome Platini učestvuje – navodi se u saopštenju KONMEBOL-a.
Platinijeva suspenzija ističe pre zakazanog izbornog datuma, ali ako ostane na snazi, neće moći da prođe proveru integriteta da bi predao dokumentaciju do 26. oktobra , što je krajnji rok za podnošenje kandidature.
-KONMEBOL traži da se uslovna suspenzija protiv Platinija ponovo razmotri i da mu se dozvoli da nastavi trku za predsednika Fifa, sa punim garancijama i bez imetanja njegovih prava. Ovo su teška vremena, koja zahtevaju celokupnu reformu Fife – navodi se u saopštenju.

Povezana vest:  Garsija zadovoljan bodom iz Rusije