logo_SP_futbal_2010_afrikaSvetski kup neće doneti Africi očekivano

 

Najavljivano kao istorijska prekretnica, prvo Svetsko prvenstvo u fudbalu koje će biti održano u Africi sve više deluje kao igraonica za bogate, što nije smelo da se desi, piše današnji „Indipendent“.

Iako ga je predsednik Fife pompezno najavljivao kao događaj koji će Africi vratiti ono što je Afrika dala svetu fudbala kroz svoje sjajne igrače, kritičari ističu da od toga nema ništa, navodi list.

Povezana vest:  Ferdinand: Mojes će nastaviti Fergusonov niz

Radikalni kolumnista Andile Mngzitama kaže da jednomesečni spektakl dugoročno gledano neće doprineti promeni ekonomske stvarnosti Južne Afrike i kontinenta u celini.

-Svetski kup je kolonijalno igralište za bogataše i šačicu pripadnika takozvane afričke elite – kaže Mngzitama.

On to ilustruje primerom prodaje ulaznica za utakmice, koja je sve do sredina aprila vršena isključivo putem interneta, kojem afrički navijači često nemaju pristup, a i kada ga imaju, ne poseduju kreditne kartice neophodne za tu vrstu transakcija.

Povezana vest:  Zidan: Lige šampiona je Liga šampiona, ali Primera me čini srećnijim

Međutim, drugačije misli predsedavajući organizacionog odbora Svetskog kupa Deni DŽordan, koji smatra da će dugoročno gledano milijarde dolara uložene u turnir dati rezultate.

-Nova infrastruktura – putevi, aerodromi i ulaganja u telekomunikacije – ostaju nam i posle Svetskog kupa i doprineće rastu naše privrede – izjavio je Džordan za „Indipendent“.