drvo fudbaleri

Mladi fudbaleri sadili drveće u Pionirskom parku

Mladi fudbalski reprezentativci Vukašin Jovanović, Marko Grujić, Ivan Šaponjić i Andrija Živković sadili su danas, sa predstavnicima Grada Beograda, drveće u Pionirskom parku.
Fudbaleri su, zajedno sa predsednikom Skupštine Beograda Nikolom Nikodijevićem i direktorom „Zelenilo-Beograd“ Slobodanom Stanojevićem, simbolično zasadili drveće fotinije, povodom dana tog komunalnog preduzeća.
Jovanović, Grujić, Šaponjić i Živković time su, kako se navodi u saopštenju Gradske uprave, obeležili mesto gde im je priređen doček posle osvajanja Svetskog prvenstva u fudbalu za igrače do 20 godina.
Kako je objasnio Nikodijević, običaj je da se na današnji dan zasadi drvo koje retko uspeva u Srbiji, jer je taj park svojevremeno bio dvorska bašta s retkim vrstama biljaka.
On je poručio da je ideja da na tom mestu trag ostave svi koji su tokom godine bili uspešni i doneli mnogo radosti svom narodu kako bi, posle mnogo godina, Beograd dobio i „zelenu aleju zaslužnih građana“.
Nikodijević je istakao da su zaštita životne sredine i čuvanje zelenila u gradu veoma značajni i podvukao da Grad Beograd čini mnogo kako bi se popravili uslovi života.
-O tome svedoči i Strategija pošumljavanja grada, kao i to da pod zelenim površinama Beograd ima više od 25 odsto svoje teritorije, što ga stavlja u red najzelenijih gradova u Evropi – rekao je Nikodijević.
Predsednik gradske skupštine pozvao je Beograđane da čuvaju zelenilo jer svaki park, šuma ili sadnica služe, ne samo nama već i mnogim budućim generacijama.
Vukašin Jovanović je naglasio da mu je kao rođenom Beograđaninu velika čast da zajedno sa svojim saigračima učestvuje u ovoj akciji.
On je dodao da će svaki put, kada bude prolazio pored Pionirskog parka, pored sećanja na veličanstven doček, sada proveravati i kako drvo napreduje.
Direktor „Zelenilo-Beograd“ istakao je da to preduzeće Beograđani često karakterišu kao jedno do najuspešnijih i dodao da zaposlenima u „Zelenilu“ to predstavlja veliko zadovoljstvo.
-Mladi fudbaleri, pored toga što su veoma uspešni, poslali su na ovaj način poruku da su društveno odgovorni i da cene životnu sredinu – rekao je Stanojević.
On je precizirao da je drvo fotinija poreklom iz Azije i da je staro petnaest godina, i izrazio nadu da će se adaptirati na naše uslove. 
Svake godine, povodom Dana preduzeća, JKP ?Zelenilo – Beograd“ tradicionalno poklanja Beogradu i Beograđanima školovane sadnice retkih dekorativnih vrsta drveća.
Ove godine preduzeće proslavlja 86. rođendan.
Od 1929., kada je usvojen Statut beogradske opštine, kojim je u okviru tehničke direkcije formiran “Odsek za parkove“, počinje organizovana briga o javnim zelenim površinama Beograda koja traje i unapređuje se do danas.

Povezana vest:  Bulatović: Nemoćni smo da rešimo probleme na stadionima