Sbora_milutinovic_fudbalVETSKO PRVENSTVO-MEKSIKO-1986

 

Prvi od Milutinovićevih pet Mundijala

 

Jugoslovenski stručnjak Bora Milutinović u Meksiku je, predvodeći državni tim organizatora šampionata, prvi put učestvovao na Mundijalu.

Slavni stručnjak u istoriju svetskih šampionata ušao je kao jedini trener koji je učestvovao sa pet različitih ekipa – Meksikom 1986, Kostarikom, 1990, SAD 1994, Nigerijom 1998. i Kinom 2002. godine. Sve reprezentacije, osim kineske, Milutinović je odveo najmanje do drugog kruga takmičenja.

Tokom meča između Francuske i Kanade navijači su sa tribina na teren ubacili mrtvog petla. Francuski reprezentativci su oštro protestvovali zbog tog poteza publike, pošto petao predstavlja simbol njihovog državnog tima, ali ih to nije omelo da na svom premijernom meču u Meksiku stignu do pobede od 1:0.

Šampionat u Meksiku obeležila je izuzetna posećenost većini utakmica. Čak 2.407.430 gledalaca posmatralo je 52 meča na prvenstvu, a rekordna poseta zabeležena je u finalu, kada je 114.660 navijača prisustvovalo pobedi Argentine nad Nemackom.

Povezana vest:  Preminuo legendarni golman Ilija Pantelić

Najslabija poseta, od 13.800 gledalaca, zabeležena je u meču prve faze takmičenja između Kanade i Mađarske.

Reprezentacija Maroka postala je prva afrička selekcija koja je obezbedila plasman u drugi krug takmičenja. U konkurenciji Engleske, Poljske i Portugalije Marokanci su neočekviano osvojili prvo mesto, ali su u osmini finala izgubili od kasnijeg vicešampiona Zapadne Nemačke sa 1:0.

Najbrži crveni karton u istoriji Mundijala dobio je Urugvajac Serđo Batista u 55. sekundi utakmice sa Škotskom u prvoj fazi takmičenja na šampionatu održanom 1986.

Geri Lineker jedini je Englez koji je osvojio titulu najboljeg strelca Mundijala. Na prvenstvu u Meksiku on je dao šest golova, dok su Argentinac Dijego Maradona, Brazilac Kareka i Španac Emilio Butragenjo postigli po pet pogodaka.

Povezana vest:  Tomić: Rano je za sud o kvalitetu ekipe

Najbolji fudbaler Meksika Ugo Sančes dugogodišnji centarfor španskog Real Madrida po profesiji je bio zubar.

Organizaciju prvenstva sveta 1986. godine FIFA je prvo poverila Kolumbiji. Pošto ta zemlja, zbog velike ekonomske krize nije mogla da zadovolji stroge standarde FIFA, organizacija 13. Mundijala dodeljena je Meksiku.

Meksiko je tako postao prva zemlja koja je dva puta organizovala šampionat sveta, iako je on došao samo godinu dana nakon katastrofalnog zemljotresa. Uprkos velikim materijalnim razaranjima i skoro 20.000 nastradalih, meksičke vlasti nisu odustale od organizacije šampionata pošto su svi stadioni ostali čitavi.

Reprezentativac Iraka Barmer Šaker kažnjen je jednogodišnjom suspenzijom zato što je pljunuo sudiju na meču sa Belgijom, koji je njegov tim izgubio sa 2:1.

Povezana vest:  "Marka": Anćeloti u Realu do 2017.

Italijan Alesandro Altobeli na meču sa Bugarskom postigao je prvi pogodak na Mundijalu u Meksiku 1986. Interesantno je da je on trećim golom za Italiju u finalnom duelu sa Zapadnom Nemačkom “zatvorio” prethodni šampionat u Španiji.

Selektor reprezentacije Škotske Džek Štajn doživeo je srčani udar na kvalifikacionoj utakmici za meksički Mundijal protiv selekcije Velsa.

Štajn je srčani udar doživeo nakon što je Škotska izjednačila rezultat na 1:1 i umro je na putu do bolnice. Njegovu poziciju na klupi škotskog tima zauzeo je legendarni Aleks Ferguson.

Komentatori ne meču između Engleske i Maroka suočili su se za neuobičajenim problemom, pošto su u timu “Gordog Albiona” bila dvojica igrača sa istim imenom – Geri Stivens.