Az_Alkmaar_LogoAZ Alkmar prodat za jedan evro!

 

Novoosnovani konzorcijum sastavljen od lokalnih firmi otkupio je holandski fudbalski klub AZ Alkmar za simboličnu sumu od jednog evra! Time je holandski prvak iz sezone 2008/2009, kada ga je vodio, danas Bajernov trener Luis van Gal, spašen od likvidacije.

Među novim vlasnicima kluba našli su se i raniji dužnici, koji su time automatski otpisali klubu dug od desetak miliona evra. AZ – u je tako ostalo da plati još samo 3.9 miliona evra dugovanja. Spomenuti konzorcijum je preuzeo klub, pravo na njegovo ime i sva marketinška prava. Prodat je i stadion koji se ranije zvao DSB stadion, po DSB Banci, bankarskoj instituciji kojoj je na čelu bio Dirk Šering, takođe i predsednik kluba. Banka je u oktobru prošle godine bankrotirala nakon što ju je država odbila spsiti. Novi vlasnik kupio je stadion za 15 miliona evra, i iznajmio ga je klubu za 900.000 evra godišnje. Ranije je AZ bio nominalni vlasnik stadiona a na godinu je za tu privilegiju morao plaćivati ratu kredita u iznosu od 2.7 miliona dolara.

Povezana vest:  Lovren: Morao sam da dođem u Liverpul

Finansijsko ozdravljenje kluba nastaviće se prodajom najboljih igrača, kao i novim zaduživanjem. Mogao bi tako da bude prodat i prvi golman Argentinac Sergio Romero.

Prošlu sezonu Eredivisieja raniji holandski prvak završio je na petom mestu sa 26 bodova zaostatka za prvakom Tventeom.