matjaz_kek_slovenijaSP JUŽNA AFRIKA

 

Kek i njegovi izabranici žele još iznenađenja

 

Fudbalska reprezentacija Slovenije napravila je senzaciju u – baražu za odlazak na prvenstvo sveta eliminisavši reprezentaciju Rusije, koja je na šampionatu Evrope pre dve godine u Austriji i Švajcarskoj igrala u polufinalu.

Zvanično 25. reprezentaciji na svetu uoči početka kvalifikacija nisu davane realne šanse da može do Mundijala u konkurenciji Poljske, Češke i Slovačke. Stvari nisu stajale ništa bolje ni na polovini puta do Južne Afrike.

Oni koji su pratili bitke u trećoj grupi evropske zone kvalifikacija, fokusirali su se na odlična izdanja Slovaka i neočekivano blede partije češke reprezentacije. Na Slovence niko nije obraćao pažnju, a tišina u kojoj je Kekov tim radio očigledno da je prijala reprezentativcima te bivše jugoslovenske republike.

U samoj završnici, zahvaljujući pobedama nad Poljskom i Slovačkom, Slovenci su uhvatili poslednji voz za baraž u kome su se sastali sa Rusima. Ni hladno vreme u Moskvi ni veštačka trava na kojoj je odigran prvi meč nije sprečilo hrabru Kekovu ekipu da zabeleži aktivan rezultat – 1:2.

Povezana vest:  Zvezdi, Partizanu i Vojvodini zabrana registracije igrača

Revanš u Mariboru iznedrio je junaka, Zlatka Dediča, koji je postigao jedini pogodak i tako odveo Sloveniju na Mundijal, drugi put u kratkoj istoriji tamošnjeg fudbala. Rusi su bili taktički potpuno nadigrani, a slovenački premijer Borut Pahor morao je da ispuni obećanje i igračima državnog tima očisti kopačke.

Slovenija je od osamostaljenja 1991. godine učestvovala na dva velika takmičenja – Evropskom prvenstvu 2000. u Belgiji i Holandiji i dve godine kasnije na šampionatu sveta koji je održan u Japanu i Južnoj Koreji.

Tadašnju reprezentaciju „dežele“ predvodili su iskusni internacionalci ponikli u veoma jakoj ligi bivše Jugoslavije – Zlatko Zahović, Džoni Novak, Darko Milanič i nešto mlađi Marko Simeunović i Milenko Aćimović.

Povezana vest:  Marota: Prioritet je da zadržimo trenera Kontea

Sadašnja generacija najboljih slovenčkih fudbalera nema toliko izraženi inidvidualni kvalitet, a kao glavni adut aktuelnog tima stručnjaci ističu sjajno odrađivanje defanzivnih zadataka i fanatičnu borbenost. Zanimljivo je da je Slovenija, uz Holandiju koja je odigrala dva meča manje, primila najmanje golova u evropskim kvalifikacijama za Mundijal.

Slovenački navijači najviše očekuju od napadača Kelna Milivoja Novakovića, a sjajnu sezonu iza sebe ima i vezni fudbaler francuskog Oksera Valter Birsa. Na golu je iskusni čuvar mreže Udinezea Samir Handanović, dok veoma čvrstom odbranom komanduju Mišo Brečko i Branko Ilić.

Osim Novakovića i Dediča retko ko postiže golove, što je najveći problem za selektora Keka, koji je uprkos svemu optimista pred Mundijal.

Slovenci će pokušati da se u C grupi izbore za drugo mesto sa selekcijama SAD i Alžira, a prijateljska utakmica sa favorizovanim Englezima, odigrana prošle godine u Londonu, pokazala je da mogu biti „tvrd orah“ i za najkvalitetnije reprezentacije.

Povezana vest:  FSS pokrenuo postupak protiv Novog Pazara

Put do Juzne Afrike:

Treća grupa evropske zone: Poljska – Slovenija 1:1 (1:1) Slovenija – Slovačka 2:1 (1.0) Slovenija – Severna Irska 2:0 (0:0) Češka – Slovenija 1:0 (0:0) Slovenija – Češka 0:0 Severna Irska – Slovenija 1:0 (0:0) Slovenija – San Marino 5:0 (2:0) Slovenija – Poljska 3:0 (1:0) Slovačka – Slovenija 0:2 (0:0) San Marino – Slovenija 0:3 (0:1)

1. SLOVAČKA 10 7 1 2 22:10 22

2. SLOVENIJA 10 6 2 2 18: 4 20

3. Češka 10 4 4 2 17: 6 16

4. Severna Irska 10 4 3 3 13: 9 15

5. Poljska 10 3 2 5 19:14 11

6. San Marino 10 0 0 10 1:47 0

Baraž: Rusija – Slovenija 2:1 (1:0) Slovenija – Rusija 1:0 (1:0)