Fabio_CapelloSP JUŽNA AFRIKA

Engleska među favoritima za osvajanje titule prvaka sveta

 

Fudbalska reprezentacija Engleske spada u grupu najvećih favorita za osvajanje titule prvaka sveta na šampionatu koji će biti održan od 11. juna do 11. jula u Južnoj Africi.

Više faktora uticalo je na fudbalske strucnjake da „Gordi Albion“ uvrste među najozbiljnije pretendente za titulu planetranog šampiona – slavna tradicija prema kojoj uvek treba ozbiljno shvatiti državni tim „kolevke fudbala“, izvanredno odrađen posao u kvalifikacijama, iskusni stručnjak Fabio Kapelo na klupi, veliki broj asova, ali i podrška navijača iz Engleske i Južne Afike, koja je velikim delom naseljene kolonistima sa Ostrva.

Englezi su dugo nadmeno posmatrali ideju o Svetskom prvenstvu smatrajući da su oni u igri koju su izmislili miljama ispred ostalih i da je njihov primat večiti. Ta nadmenost koštala ih je već na prvom pojavljivanju na Mundijalu (1950. godine u Brazilu) kada su eliminisani već u prvom krugu.

Povezana vest:  Advokat napušta Sanderlend na kraju sezone

Jedinu titlulu osvojili su 1966. na domaćem terenu, a poslednji put su na najboljoj fudbalskoj smotri zabeležili vredan rezultat pre 20 godina u Italiji, kada su u polufinalu eliminisani od Nemaca nakon izvođenja penala.

Gotovo po pravilu engleski državni tim je pod lupom medija i javnosti gde god da igra. Skoro uvek se stvara atmosfera da je sve sem prvog mesta neuspeh, a igre selekcije i svakog reprezentativca pojedinačno analiziraju se do poslednjeg detalja.

Dosadašnje iskustvo pokazuje da igrači ne uspevaju da se izbore sa tolikim pritiskom, pa su rezultati u velikom neskladu sa nesumnjivim individualnim kvalitetom.

Sličan problem muči i selektore. Od 1990. godine čak devetorica trenera okušali su se na klupi „Gordog Albiona“, a jedini koji je predvodio reprezentaciju na više od jednog velikog takmičenja je Šveđanin Sven Goran Erikson.

Englezi su 2008. godine propustili šampionat Evrope, koji je održan u Austriji i Švajcarskoj, što je bio razlog da Fudbalska asocijacija angažuje iskusnog Fabija Kapela.

Povezana vest:  Ruski fudbal u problemima zbog nestabilne situacije

Ovaj italijanski trener, poznat po autoritativnom vođenju ekipe, nije previše eksperimentisao pošto je u kvalifikacijama za Mondijal zadržao na okupu sve engleske zvezde predvođene Dejvidom Bekamom, Frenkom Lampardom, Stivenom Džerardom, Vejnom Runijem i Džonom Terijem.

Ispostavilo se da Kapelo nije pogrešio pošto su njegovi izabranici u kvalifikacijama posao odradili besprekorno ubedljivo ostavivši iza sebe Ukrajince i dužnike iz borbi za „Euro 2008“ Hrvate koje su deklasirali i u Londonu i usred Zagreba (5:1 i 4:1).

Kapelov tim za sada deluje odlično, mada su svi u nedoumici kako će to izgledati bez Bekama, koji će zbog povrede propustiti Svetsko prvenstvo.

Englezi imaju veliki broj kvalitetnih individualaca, a Kapelo je njihove izuzetne sposobnosti i neosporno fudbalsko umeće sjajno uklopio uspostavivši sistem u kome svaka linija tima ima svog komandanta – u odbrani je to Teri, na sredini terena glavnu reč vodi Džerard dok će napad predvoditi Runi.

Povezana vest:  Di Natale u Udinezeu do 2015.

Bitan faktor za Englesku je i laka grupa. Svi se slažu da reprezentacije SAD, Slovenije i Alžira neće moći da naprave puno problema Ostrvljanima, kojima javnost predviđa lak put do četvrtfinala.

Put do Južne Afrike:

Šesta grupa evropske zone: Andora – Engleska 0:2 (0:0) Hrvatska – Engleska 1:4 (0:1) Engleska – Kazahstan 5:1 (0:0) Belorusija – Engleska 1:3 (1:1) Engleska – Ukrajina 2:1 (1:0) Kazahstan – Engleska 0:4 (0:1) Engleska – Andora 6:0 (3:0) Engleska – Hrvatska 5:1 (2:0) Ukrajina – Engleska 1:0 (1:0) Engleska – Belorusija 3:0 (1:0)

1. ENGLESKA 10 9 0 1 34: 6 27

2. UKRAJINA 10 6 3 1 21: 6 21

3. Hrvatska 10 6 2 2 19:13 20

4. Belorusija 10 4 1 5 19:14 13

5. Kazahstan 10 2 0 8 11:29 6

6. Andora 10 0 0 10 3:39 0