fifa

Najveći evropski klubovi protiv Mundijala sa 40 timova

Najbogatiji evropski fudbalski klubovi zezstoko su danas kritikovali plan Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) da se broj ucecsnika Svetskog prvenstva, počevši od 2026. godine, proširi sa 32 na 40 nacionalnih timova.
U saopštenju Asocijacije Evropskih klubova (ECA) ističe se da ih niko iz FIFA nije konsultovao i da ne žele više da tolerišu ignorisanje.
„Upravo nedostatak konsultacija je dokaz da predložene reforme nisu na standardima koji su potrebni reformisanijoj i modernijoj FIFA“, navodi ECA.
Predsednik Karl-Hanc Rumenige istakao je da neuključivanje klubova u reforme ostavlja sumnju da je FIFA zaista zainteresovana za modernizaciju nakon mnogobrojnih korupcionaških skandala.
Na ovaj način ponovo je otvoren front između ECA i FIFA, iako je u martu postignut dogovor da FIFA uplati klubovima 209 miliona dolara kao kompenzaciju za nastup igrača na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine.
ECA je osnovana 2008. godine, predvode je najpoznatiji evropski timovi poput Barselona, Reala, bajerna, Mančester Junajteda, Juventusa, Milana, a članovi su i Crvena zvezda, Partizan i Vojvodina.

Povezana vest:  HNS: Šokirani smo odlukom FIFA