lopta_u_mreziSVETSKA PRVENSTVA ISTORIJAT

„Rezervisti“ u igri tek od 1970.

 

Produžeci na šampionatima sveta prvi put su odigrani su 1934. na utakmici izmađu Austrije i Francuske. Posle 90 minuta rezultat je bio 1:1, a Austrija se posle dodatnih 30 minuta, rezultatom 3:2 plasirala u četvrtfinale.

 

Prvi put produžeci u finalu prvenstva sveta odigrani su 1934. u Italiji. U regularnom toku rezultat nadmetanja između Italije i Čehoslovačke bio je 1:1, a domaćini šampionata su do trofeja stiigli pogodtkom Anđela Skijavija u 5. minutu prvog produžetka.

Povezana vest:  Arteta i Benajun stigli u Arsenal

 

Najviše golova u produžecima postignuto je u polufinalu Svetskog prvenstva 1970. na utakmici izmedlju Italije i Nemačke. U regularnom toku rezultat je bio 1:1, a u dodatnih 30 minuta postignuto je čak pet golova. Italija je pobedila sa 4:3.

 

Timovi nisu imali pravo da uvode rezervne igrače do svetskog prvenstva u Meksiku 1970. Prvi „rezervista“ koji je ušao u igru je fudbaler ŠSR-a Anatolij Pusač, koji je zamenio Šesternjeva.

Povezana vest:  Parker upozorio Mpelu da dobro razmisli o dolasku u Partizan

 

Prvi golman koji je zamenjen bio je Rumun Stev Adamaće. Njega je na utakmici sa Brazilom 1970. zamenio Nekula Radukanu.

 

Najbrže zamenjeni igrač u istoriji svetskih prvenstava je Italijan Alesandro Nesta. Na utakmici sa Austrijom (1998) njega je u četvrtom minutu zamenio Đuzepe Bergomi.

 

Meksikanac Huan Basaguren prvi je fudbaler koji je kao rezerva postigao gol na prvenstvima sveta. Na šampionatu u Meksiku 1970. on je postigao poslednji gol za svoj tim u pobedi protiv El Salvadora (4:0).

Povezana vest:  LIGA EVROPE, Prošli Ludogorec i Porto, iznenađenje u Donjecku

 

Rezervista koji je najbrže postigao gol na prvenstvima sveta je Danac Ebe Sand. On je na utakmici sa Nigerijom 1998. postigao pogodak samo 16 sekundi nakon što je ušao u igru.