FUTSAL-BROSURA 02

UEFA podstiče talente i ekološku svest kod dece Srbije

Crteži desetogodišnjih Anje Saršan i Mine Jovanović, iz OŠ „Sonja Marinković“ iz Zemuna, zajedno sa još 13 radova, našle su se u likovnoj brošuri pod nazivom „Saveti i trikovi za održivi razvoj“, koje je pripremila i organizovala evropska kuća fudbala UEFA, zajedno sa Fudbalskim savezom Srbije. Taj projekat, u koji je bilo uključeno preko 1000 dece iz 32 škole iz Beograda, Niša, Kragujevca i Novog Sada, a koji se bavio temama iz ekologije, očuvanja životne sredine, sporta i fer-pleja, promovisan je juče u odeljenju IV-3, gde su mališani oduševljeno pričali o sportu, futsalu, svojim idolima, ali i školi, nastavi i vaspitanju.
– Moj idol je Ivan Šaponjić, prvotimac Partizana, on je išao u našu školu. Čuli smo da je sve što zna naučio baš u ovom dvorištu, i u sali koju koristimo – rekao je Nemanja, dečak iz prve klupe do vrata, dok su se drugi ubacivali i govorili kako više vole Gecea, Nejmara, Mesija i druge zvezde fudbala.
Cilj brošure, koja će biti podeljena osnovcima u gradovima širom Srbije, je da se u susret UEFA Futsal EURO 2016, važnom evropskom takmičenju koje se od 2. do 13. februara održava u Beogradu, deca edukuju u pogledu očuvanja okoline i steknu navike koje će biti od koristi celom društvu, te da sa takvom svešću utiču i na svoju okolinu što predstavlja jedinstven legat ovog velikog futsal događaja.
Na konkurs je pristigao veliki broj radova, a najbolje je izabrala komisija iz UEFA i FSS.
– Drago nam je što su izabrali baš naše radove. O ekologiji smo najviše naučili od naše učiteljice Livije, ali i od roditelja kod kuće. Lepo je što je UEFA ovo organizovala, i povezala priču sa futsalom, sportom koje i same igramo na času fizičkog. Volele bismo da dođemo u Arenu u februaru, da uživamo u sportu i tom velikom događaju – rekle su Anja I Mina, učenice odeljenja IV-3.
Fudbal i futsal predstavljaju idealne „alatke“ da se deci, na njima blizak način, kroz igru i druženje, pruže važne informacije u vezi sa očuvanjem okoline i uštede svih onih resursa bez kojih današnji svet, ovakav kakav poznajemo, ne bi mogao normalno da funkcioniše, istakli su iz FSS.
– Štednja energije, ekonomična upotreba vode, reciklaža smeća i korišćenje javnog prevoza igraju sve veću važnost. Imajući u vidu porast svetske populacije, sve veće zagađenje, zagrevanje planete i druge efekte savremenog doba, podizanje svesti o održivom razvoju ima sve veći značaj, a veliki sportski događaji pravo mesto sa kojih se ovakve poruke mogu poslati – rekao je Marijan Menićanin, u ime sektora za bazični fudbal u FSS i koordinator projekta.
Likovni konkurs je obuhvatio 15 tema održivog razvoja, i to na način da je svaka škola imala zadatak da obradi po 2 teme i da se na taj način pokrije svih 15 tema u svakom gradu, među kojima su i „poštujte okolinu“, „sortirajte svoj otpad“, „jedite odgovorno“, „trošite manje vode“.
Saveti i trikovi za održivi razvoj koje je osmislila UEFA, predstavljeni su u brošuri kroz 15 jednostavnih načina kojima se promoviše unapređenje i očuvanje društvenog, ekonomskog i ekološkog okruženja.

Povezana vest:  Janković: Igrači imaju ogromnu želju da odigraju dobro

PHOTO: Starsport