logo_SP_futbal_2010_afrikaSP JUŽNA AFRIKA

Svetsko prvenstvo šansa za borbu protiv side i malarije

 

Za zdravstvene radnike Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi nije samo fudbal, već i vreme za osbiljnu akciju i diskusiju o sidi i drugim bolestima.

Južna Afrika ima oko 50 miliona stanovnika od kojih je 5.700.000 inficiranih HIV virusom, što je više nego u bilo kojoj drugoj državi.

Povezana vest:  Okada otišao, Fernandes novi selektor Japana

Posle godina poricanja i odlaganja vlada je prošle godine počela borbu sa sidom, obećavajući da će prepoloviti broj novih infekcija do 2011. godine.

Do kraja Svetskog prvenstva 11. jula navijači će imati priliku da se testiraju u parkovima blizu stadiona i na mestima gde se okupljaju, da uzimaju besplatne kondome i da slušaju fudbalere kako govore o sigurnom seksu.

Povezana vest:  Lion optužio turske huligane za nerede na utakmici

Akciji se pridružio ambasador dobre volje UNICEF-a Dejvid Bekam, koji je posetio zaražene trudnice i porodilje u Kejp Taunu.

Sida nije jedini protblem Južne Afrike u kojoj od malarije umire milion ljudi godišnje. FIFA je omogućila da se na poluvremenu utakmica pošalje poruka da se koriste mreža oko kreveta i da se donira novac za kupovinu mreža i leka za malariju za siromašne Južnoafrikance.

Povezana vest:  Del Boske: Zvaću celu Barselonu ako bude potrebe

Ocena je da to nije konkurencija između bolesti, već da je cilj jačanje zdravstvenog sistema u Africi.