carlos_queiroz_portugal_trenrSP JUŽNA AFRIKA

 

Uzdrmani Portugalci zadržali visoke ambicije

 

Reprezentacija Portugalije nalazi se na uzlaznoj putanji u poslednjih 14 godina, a tokom poslednje decenije fudbaleri sa Pirinejskog poluostrva sasvim su se primakli svetskom vrhu.

Prema rečima slavnog Euzebija, predvodnika selekcije koja je 1966. godine osvojila bronzanu medalju, generacija portugalskih fudbalera koju su predvodili Luis Figo, Vitor Baija, Fernadno Kouto i i Rikardo Pinto bila je najtalentovanija u istoriji portugalskog fudbala.

Ti igrači koji su se pojavili na velikoj sceni 1996. godine, bili su „već viđeni“ kao šampioni Evrope na kontinentalnom prvenstvu 2004. Pogotovo što je Portugalija bila domaćin. Nacija je bila šokirana porazom u finalu od Grka, a Portugalci su morali da okrenu novi list u fudbalskoj istoriji.

Na prošlom Mundijalu u Nemačkoj pre četiri godine brazilski stručnjak Luis Felipe Skolari je uspeo da svoje izabranike dovede do poluifnala, ali se njegov naslednik Karlos Keiroš nije najbolje snašao u ulozi selektora.

Povezana vest:  Patou pokidan mišić, ne zna se koliko odsustvuje

Portugalija je veoma loše odigrala u kvalifikacijama, a plasman u baraž u konkurenciji Danske, Švedske i Mađarske obezbeđen je u poslednjim trenucima. U doigravanju je reprezentacija Bosne i Hercegovine eliminisana uz dosta muka, pa je izbegnuta bruka.

Selekciju Portugalije u Južnoj Africi predvodiće Kristijano Ronaldo. Zvezda madridskog Reala godinama je jedan od najboljih igrača na svetu, a uprkos brojnim kontorverzama koje ga redovno prate njemu i dalje pripada centralno mesto u državnom timu.

Veliku pomoć u građenju igre imaće u Deku, koji minule sezone nije igrao na nivou prethodnih. Kao solidna opcija po krilu ističe se eksplozivni Nani, a šansu u manevru čekačhe Tjago, Migel Veloso i Raul Meireleš. Na spisku selektora Keiroša nije se našlo mesto za Mutinja.

Do promene je došlo i na golu, pošto mrežu neće čuvati Rikardo, već Eduardo iz Brage. Njegove rezerve biće Fernandeš i Beto.

Povezana vest:  FSS obnavlja stadione Crvene zvezde i Partizana

U odbrani će standardna mesta zauzeti Paulo Fereira, Rikardo Karvaljo, Bruno Alveš i Pepe za koga se i dalje ne zna da li je spreman za najveće napore nakon oporavka od teške povrede kolena.

Za razliku od prethodnih velikih takmičenja u timu neće biti Bosingve, a nove defanzivne snage predstavljaće Rolando, Rikardo Košta i Duda.

Velika neizevsnost vezana je za sastav portugalskog napada. Na prethodnim šampionatima mesto u timu je bilo rezrevisano za ubojitog Simaa Sabrosu, koji se najbolje snalazio po krilu, dok se šansi u prvoj postavi nadaju Ugo Almeida, Leidson i Dani.

Nakon traljavo odrađenog posla u kvalifikacijama i serije loših partija u pripremnim mečevima, mnogi smatraju da Portugalci nemaju mnogo šansi da daleko doguraju na Mundijalu.

Teška grupa, u kojoj su Brazil, Obala Slonovače i Severna Koreja biće veliko iskušenje za Keiroša i njegove pulene, a ukoliko se plasiraju u drugi krug, mogu se očekivati veća homogenizacija tima i sve bolje igre.

Povezana vest:  Ljajić suspendovan na dve utakmice zbog vređanja sudije

Put do Južne Afrike:

Prva grupa evropske zone: Malta – Portugalija 0:4 (0:1) Portugalija – Danska 2:3 (1:0) Svedska – Portugalija 0:0 Portugalija – Albanija 0:0 Portugalija – Švedska 0:0 Albanija – Portugalija 1:2 (1:1) Danska – Portugalija 1:1 (1:0) Mađarska – Portugalija 0:1 (0:1) Portugalija – Mađarska 3:0 (1:0) Portugal – Malta 4:0 (2:0)

1. DANSKA 10 6 3 1 16: 5 21

2. PORTUGALIJA 10 5 4 1 17: 5 19

3. Švedska 10 5 3 2 13: 5 18

4. Mađarska 10 5 1 4 10: 8 16

5. Albanija 10 1 4 5 6:13 7

6. Malta 10 0 1 9 0:26 1

Baraž: Portugalija – Bosna i Hercegovina 1:0 (1:0) Bosna i Hercegovina – Portugalija 0:1 (0:0)