sven-goran_eriksonSP JUŽNA AFRIKA

 

Drogba (ne)predvodi Obalu Slonovače na Mundijalu

 

Reprezentaciju Obale Slonovače u drugom učešću na Mundijalu trebalo bi da predvodi prva zvezda londonskog Čelsija Didije Drogba, ali zbog povrede ruke njegov nastup na planetarnoj fudbalskoj smotri u ovom trenutku je neizvestan.

Ubojiti napadač karakterističnog smisla za igru, ne samo da je glavni adut selektora „slonova“ Svena Gorana Eriksona, već je i najveći optimista u timu.

Na šampionatu sveta ordžanom pre četiri godine u Nemačkoj , kada je Obala Slonovače debitovala, Drogbu je hrabrio tadašnji menadžer Čelsija, Portugalac Žoze Murinjo, koji mu je poručio da njegovi saigrači i on mogu i do zlatne medalje ukoliko im iz utakmice u utakmicu bude raslo samopouzdanje.

Obala Slonovače nije prošla tešku grupu pošto je izgubila od Argentine i Holandije, a pobeda u poslednjem kolu nad reprezentacijom Srbije i Crne Gore (3:2) ostala im je u lepom sećanju kao prvi i do sada jedini trijumf na Mundijalu.

Kao nepopravljivi optimista, Drogba ponovo poručuje naciji da ima čemu da se nada i da „slonovi“ mogu daleko da doguraju u Južnoj Africi. Ovoga puta bio je čak i precizniji – do četvrtfinala ili čak među četiri najbolje reprezenatcije na svetu.

Povezana vest:  Smena na klupi Sirije, otkaz Dujkoviću

Po mnogima takve ambicije, čak i ako Drogba bude u stanju da pruži maksimum na Svetskom prvenstvu, nisu realne pošto je Obala Slonovače svrstana u jako tešku G grupu zajedno sa selekcijama Brazila, Portugalije i Severne Koreje.

Osim teškog žreba, fudbalski stručnjaci se slažu da je Eriksovonova selekcija sačinjena od poprilično nedisciplinovanih momaka i da ima mnogo individualaca koji vuku na svoju stranu zanemarujući time timski interes.

Na prošlom Mundijalu bila je to veoma simpatična ekipa sa dosta smisla za lepršav fudbal. Na svom kontinentu, međutim, javnost će ih gledati sasvim drugačijim očima, pošto pretrenduju da se primaknu svetskom kremu.

Kada se malo bolje pogleda, radi se o timu koji pored Drogbe kao velikog asa i nekoliko sjajnih pojedinaca ima i dosta ranjivih tačaka u sastavu.

Obala Slonovače se savršeno uklapa u stereotip o afričkim selekcijama i njihovim lošim golmanima. Za mesto pred gol-crtom konkurišu Bubakar Beri, Aristid Zogbo i Danijel Jeboa, a čini se da ni po individualnim kvalitetima ni po klubovima čije mreže čuvaju (belgijski Lokeren, izraelski Makabi iz Netanije i lokalni ASEK) ne ulivaju puno poverenja.

Povezana vest:  Grujić večeras na pregledima, sutra promocija u Liverpulu

U odbrani postoje svetle tačke poput Arunee Konea, Emanulea Ebuea i Kolo Turea, ali je takođe i mnogo igrača koji su daleko ispod nivoa pomenutog trija. Bekovi Artur Boka i Gi Demel su previše orijentisani na ofanzivne zadatke.

Na sredini terena Erikson ima dosta solidne adute. Predvodi ih Kader Kejta, a ne bi trebalo da zaučdi ako mnogo prostora i minuta dobije prvotimac rumunskog Kluža Emanuel Kone. Didije Zokora i Jaja Ture su svima već dobro poznati igrači, a pažnju ne samo uoči Svetskog prvenstvu nego i tokom prelaznog roka privlači i verovatno najbolji igrač francuskog Valensijena Sijaka Tijene.

Erikson ima sve uslove da u Južnoj africi igra u ofanzivnoj formaciji. Napadačka linija je veoma kvalitetna, a pored Drogbe koji je neprikosnoveni autoritet, nameću se Aruna Dindane i Salomon Kalu.

Obala Slonovače se za plasman na šampionat sveta borila sa dosta upornom selekcijom Burkine Faso, ali je na kraju do izražaja došao veći kvalitet „slonova“ koji će se drugi put uzastopno naći na Mundijalu.

Povezana vest:  Birhof: Hoćemo najjače u pripremi za Svetsko prvenstvo

Nakon loših igara i rezultatskog neuspeha na Kupu afričkih nacija u Angoli, reprezentacija Obale slonovače promenila je „kormilara“. Umesto neubedljivog bosansko- hercegovačkog stručnjaka Vahida Halilhodžića, na čelo državnog tima doveden je Erikson koji vrlo slabo poznaje mentalitet tima.

Put do Južne Afrike:

Druga faza afričkih kvalifikacija, sedma grupa: Obala Slonovače – Mozambik 1:0 (0:0) Madagaskar – Obala Slonovače 0:0 Bocvana – Obala Slonovače 1:1 (1:0) Obala Slonovače – Bocvana 4:0 (2:0) Mozambik – Obala Slonovače 1:1 (0:1) Obala Slonovače – Madakaskar 3:0 (1:0) 1. OBALA SLONOVAČE 6 3 3 0 10:2 12 2. Mozambik 6 2 2 2 7:5 8 3. Madagaskar 6 1 3 2 2:7 6 4. Bocvana 6 1 2 3 3:8 5

Treća faza afričkih kvalifikacija, peta grupa: Obala Slonovače – Malavi 5:0 (3:0) Gvineja – Obala Slonovače 1:2 (0:1) Burkina Faso – Obala Slonovace 2:3 (1:1) Obala Slonovače – Burkina Faso 3:2 (1:0) Malavi – Obala Slonovače 1:1 (0:0) Obala Slonovače – Gvineja 3:0 (1:0)

1. OBALA SLONOVAČE 6 5 1 0 19: 4 16 2. Burkina Faso 6 4 0 2 10:11 12 3. Malavi 6 1 1 4 4:11 4 4. Gvineja 6 1 0 5 7:14 3