maskota_nemacka_2006SVETSKO PRVENSTVO – NEMAČKA-2006

 

Maskota dovela do bankrota

 

Na šampionatu u Nemačkoj oboren je rekord po broju žutih i crvenih kartona.

Na 64 utakmice na šampionatu sudije su igračima pokazale 345 žutih i 24 crvena kartona.

Ruski sudija Valentin Ivanov na utakmici između Portugalije i Holandije pokazao je 16 žutih i četiri crvena kartona, što predstavlja mundijalski rekord. Zbog nervozne i izuzetno grube igre taj meč, u kome je Portugalija obezbedila plasman u četvrtfinale, novinari su okarakterisali kao “Bitku za Ninberg”.

Reprezentativci Portugalije na poslednjem Mundijalu održanom u Nemačkoj 2006. dobili su 26 žutih i dva crvena kartona i po tome su rekorderi svetskih prvenstava.

Fudbaleri Argentine na prvenstvu sveta u Italiji 1990. godine dobili su 21 žuti i 3 crvena kartona, dok su Bugari na šampionatu u SAD, četiri godine kasnije, zaradili jedan crveni karton manje.

Povezana vest:  FUDBAL U ITALIJI, Nova hapšenja zbog nameštanja utakmica u Italiji

Engleski sudija Grejem Pol pokazao je na utakmici sa Australijom hrvatskom reprezentativcu Josipi Šimuniću čak tri žuta kartona. Pol je, nakon druge dodeljene opomene, zaboravio da pošalje Šimunića u svlačionicu i dozvolio mu da nastavi sa igrom.

Plasman u polufinale 18. svetskog prvenstva obezebedile su četiri selekcije iz Evrope – domaćin Nemačka, Italija, Francuska i Portugalija. Sve četiri evropske ekipe u polufinalu su igrale još na šampionatima održanim 1934, 1966. i 1982.

Samo četvorica igrača uspisala su se u listu strelaca na dva finalna mundijalska meča. To su uspeli Brazilci Vava (1958. i 1962) i Pele (1958. i 1970), Nemac Paul Brajtner (1974. i 1982) i Francuz Zinedin Zidan (1998. i 2006).

Pogodak koji je Šveđanin Markus Albak postigao na utakmici prve faze takmičenja sa Engleskom bio je 2000. gol u istoriji svetskih šampionata.

Povezana vest:  PRIPREME PARTIZANA, Partizan - Rapid Bukurešt 1:0 (1:0)

Reprezentacija Brazila u Nemačkoj postavila je rekord po broju uzastopnih mundijalskih pobeda. Nakon sedam trijumfa na šampionatu u Japanu i Južnoj Koreji Brazilci su u Nemačkoj nanizali još četiri pobede i stigli do 11. uzastopnog slavlja na prvenstvima sveta.

Iranski reprezentativac Ali Daei do utakmice trećeg kola prve faze takmičenja na prvenstvu sveta u Nemačkoj postigao je čak 109 golova u dresu sa državnim grbom, što je bilo čak 40 pogodaka više nego što su za svoj nacionalni tim postigli svi reprezentativci protivničke Angole.

Firma “Nici” koja je za 28 miliona evra otkupila prava korišćenja i prodaje maskote na SP, bankrotirala je zbog izuzetno slabog interesovanja navijača za suvenire sa likom lava -Golea VI-.

Po završetku igračke, a pre početka trenerske karijere, selektor Argentine Hose Pekerman jedno vreme je radio kao taksista i konobar. Njegov kolega na klupi francuskog tima Rejmon Domenek trenerskim pozivom počeo je da se bavi još u toku igračke karijere, a povremeno, volonterski, glumi u amaterskom pozorištu u rodnom Lionu.

Povezana vest:  Utakmica između Jagodine i Vojvodine upitna zbog gripa

Kralj Saudijske Arabije Abdula II obećao je vredne novčane nagrade, kao i luksuzne automobile marke “rols rojs” reprezentativcima svoje zemlje ukoliko prođu prvu fazu takmičenja na Mundijalu u Nemačkoj. Interesantno je da je saudijska vladarska porodica sve do 1951. godine zabranjivala fudbal u toj zemlji.

Reprezentacija Švajcarske jedina je ekipa u istoriji svetskih šampionata koja je takmičenje na Mundijalu završila bez primljenog gola. Na turniru u Nemačkoj Švajcarci na četiri utakmice nisu primili nijedan pogodak, a u osmini finala, boljim izvođenjem jedanaesteraca, eliminisala ih je Ukrajina.