amerika_worldcup_1994SVETSKO PRVENSTVO – SAD 1994

 

 

Ubistvo zbog autogola, odlazak kući zbog srednjeg prsta

 

Kolumbijski reprezentativac Andres Eskobar ubijen je u Medeljinu po povratku u zemlju sa prvenstva sveta u SAD.

Eskobar je platio tragičnu cenu zbog autogola koji je postigao na utakmici sa SAD i zbog koga je, kako se kasnije ispostavilo, njegov tim, iako je bio jedan od favorita za šampionsku titulu, takmičenje završio već u prvoj fazi.

Od početka se sumnjalo da je Eksobarova smrt predstavljala odmazdu kolumbijske narko mafije, zbog gubitka ogromnog novca na kladionicama, ali je kasnije objavljeno da je to vandalsko delo individualni čin razočaranog navijača Umberta Munjosa.

Munjos, učitelj u lokalnoj osnovnoj školi je 2. jula, kada su na prvenstvu u SAD igrane utakmice osmine finala, presreo Eksobara u jednom kafiću u predgrađu Medeljina, kratko uzviknuo “Gol” i ispalio čak 12 metaka u nesretnog 27. godišnjeg fudbalera.

Za to brutalno ubistvo on je osuđen na 43 godine zatvora, ali mu je 2001. kazna prepolovljena, a 2005. posle samo 11 odrobijanih godina pušten je na slobodu.

Na Mundijalu u SAD kamerunski reprzeentativac Rože Mila postao je najstariji fudbaler koji je ikada zaigrao na Mundijalu. Kada je izašao na teren u duelu sa Rusijom Mila je bio star čak 42 godine i 39 dana. Mila je na tom meču, koji je Kamerun izgubio sa 6:1, postigao jedini gol za svoj tim, pa je u mundijalsku istoriju ušao i kao najstariji strelac.

Povezana vest:  TELEKOM PRVA LIGA, Sutjeska nastavila seriju

Ruski golgeter Oleg Saljenko na utakmici sa Kamerunom postigao je pet pogodaka za svoj tim. Salenko je jedini fudbaler koji je postigao pet golova na jednom meču, dok su po četiri gola dali Španac Emilio Butragenjo, Portugalac Euzebio, Francuz Žist Fonten, Mađar Šandor Kočiš, Brazilac Ademir, Urugvajac Huan Skijafino, Poljak Ernst Vilimovski i Šveđanin Gustav Veterstrom.

Zahvaljujući izuzetnoj efikasnosti u duelu sa Kamerunom Saljenko je postao jedini igrač koji je osvojio titulu najboljeg strelca sa samo tri odigrana meča na Mundijalu.

Selektor Nemačke, koja je branila šampionsku titulu, Berti Fogts poslao je već posle prvog mudnijalskog meča Štefana Efenberga kući, zato što je navijačima na stadionu pokazao srednji prst.

Na prvenstvu u SAD jedan od najboljih svetskih golmana tog doba Mišel Prudom ispod dresa belgijske reprezentacije nosio je majicu svog prvog kluba Standarda iz Liježa, za koju je smatrao da mu donosi sreću.

Povezana vest:  Valensija dovela Paragvajca Valdesa

Sujeverni Prudom proglašen je za najboljeg golmana svetskog prvenstva 1994.

Italijan Đanfranko Zola na utakmici sa Nigerijom zaradio je crveni karton i tako pokvario svoje rođendansko slavlje. Zola je tog 5. jula slavio 28. rođendan, a Italija je bez obzira na njegovo iskljčenje pobedila Nigeriju sa 2:1 i izborila plasman u četvrtfinale.

Utakmica između SAD i Švajcarske odigrana u Pontijak Silverdomu u Detroitu prvi je mundijalski meč odigran u dvorani. Taj susret posmatralo je čak 73.425 gledalaca.

Argentinski reprezentativac Klaudio Kaniđa, na utakmici sa Nigerijom postigao je 1.500 pogodak u istoriji Mundijala.

Brzonogi napadač, osim po brojnim dobrim partijama, upamćen je i po velikom problemima koje je imao sa drogom, pa mu se pripisuje i autorstvo šaljive izjave “ako je kokain droga, onda sam ja narkoman.

Nakon 17 mundijalskih mečeva bez pobede, Bugarska je na šampionatu u SAD stigla do prve pobede. “Istorijski” trijumf od čak 4:0, Bugari su postigli u duelu sa Grčkom.

FIFA nije imala puno izbora kada je 1988. godine odlučivala o domaćinu 15. prvenstva sveta. Osim SAD, gde fudbal nije bio omiljen sport, zvaničnu kandidaturu za organizaciju šampionata podneo je još Maroko, koji je imao samo dva stadiona koja su ispunjavali stroge kriterijume, a interesovanje su pokazivali i tada finansijski iscprljeni Brazil, koji se borio sa inflacijom od preko 300 odsto, haosom u adminsitraciji i svakodnevnim ubistvima i Čile, čiji je državni tim bio pod suspenzijom u kvalifiakcijama za Mundijal.

Povezana vest:  Konte: Ponosan sam na igrače, hvala Kareri i Aleziju

Šampionat u SAD oborio je sve rekorde po broju gledalaca na utakmicama. Mečeve na prvenstvu posmatralo je čak 3.587.538 ljudi, što predstavlja prosek od 68.991 navijača po meču.

Izuzetno osporavana odluka FIFA da domaćinstvo poveri zemlji u kojoj fudbal nije preterano popularan sport ispostavila se kao pun pogodak.

Prvi finalni meč odlučen izvođenjem jedanaesteraca odigran je 1994. U meču između Brazila i Italije rezultat je i posle produžetaka bio 0:0, a Brazil je četvrtu titulu prvaka sveta osvojio pošto je bio uspešniji sa bele tačke (5:4).

Uoči poslednjeg meča kvalifikacija za svetsko prvenstvo u SAD selektor Albanije Bejkuš Birč zabranio je svojim fudbalerima da na kraju utakmice menjaju dresove sa protivničkim igračima.

Svoju odluku obrazložio je lošom finansijskom situacijom u državi. On je igračima rekao da moraju da sačuvaju opremu za sledeće mečeve, pošto Savez nema novac da im kupi nove dresove.