Fabio_CapelloSP JUŽNA AFRIKA, ENGLESKA – SAD

Kapelo protiv Amerikanaca debituje na Mundijalu

 

Susret fudbalskih reprezentacija Engleske i SAD u prvom kolu C grupe Mundijala u Južnoj Africi mesecima privlači pažnju u obe zemlje, a sutrašnji meč u Rustenburgu biće selektorski debi italijanskog stručnjaka Fabija Kapela na planetarnoj smotri.

Kada je pre 60 godina u Brazilu reprezentacija Engleske nakon godina bojkota šampionata sveta odigrala prvi meč na Mundijalu, Kapelo je bio cetvrogodišnji dečak koji ni slutio nije da će se jednog dana naći na klupi „Gordog Albiona“.

Englezi su „ceh“ zbog nadobudnosti platili upravo na utakmici sa Amerikancima u Belo Horizoneteu, koji su i njih i ceo svet iznenadili i pobedili sa1:0. Strelac jedinog gola bio je Džo Gejtens, fudbaler poreklom sa Haitija koga su pripadnici tamošnjeg diktatorskog režima ubili 1964. godine.

Povezana vest:  Nikolić: Najbolja igra Partizana ove polusezone

Iako su tada napravili podvig, Amerikance i danas ne smatraju fudbalskom nacijom. Englezi, pak, i dalje veruju da su najbolji, pa u sutrašnji okršaj ulaze puni vere u startni trijumf.

-Shvatam koliko celoj naciji znače pobede reprezentacije, ali neposredno pred početak Svetskog prvenstva pokušavam da se opustim koliko je to moguće – rekao je 63. godišnji Kapelo, svestan da prvi protivnik u Južnoj Africi nije autsajder.

Trener koji je nakon kraha u kvalifikacijama za šampionat Evrope 2008. u Austriji i Švajcarskoj vratio veru u državni tim podsetio je da su Amerikanci prošle godine u polufinalu Kupa konfederacija eliminisali Španiju, a u borbi za trofej poraženi od Brazila.

-Optimista sam pošto smo vratili zajednički duh u reprezentaciju. Stvari su mnogo bolje nego kada sam počeo da radim – istakao je Kapelo.

Povezana vest:  Gabi Mudingaji prelazi iz Bolonje u Inter

Izostanak kapitena Rija Ferdinanda uslovio je da partner iskusnom Džonu Teriju u centralnom delu poslednje linije bude igrač Totenhema Ledli King. Utakmicu protiv Amerikanaca propustiće i povređeni fudbaler sredine terena Geret Beri, a ukoliko golman Dejvid Džejms ne bude spreman može se očekivati da Kapelo pruži šansu Džou Hartu.

Selektor SAD Bob Bredli je na prethodne tri prijateljske utakmice dosta menjao sastav, pokušavajući da isproba što više varijanti kako bi do detalja bio uopznat sa čime raspolaže pred najveće fudbalsko takmičenje.

Za sada mu je najveća dilema ko će igrati u napadačkom tandemu sa Žozijem Altidorom, a američki mediji nagađaju da bi do mogao biti Edson Badli. Nije isključeno ni da talentovani Altidor bude usamljen u napadu, čime bi srednji red bio ojačan.

Povezana vest:  Heineken podiže iskustvo gledanja Lige šampiona na viši nivo

-Igraćemo protiv jednog od favorita za osvajanje zlatne medalje. Smatram da moramo da odigramo timski i da svi igrači moraju da svoje individualne kvalitete stave u službu kolektiva – istakao je Bredli.

Englezi i Amerikanci odigrali su devet utakmica, a osim istorijskog trijumfa na Mundijalu u Brazilu „jenkiji“ su jedinu pobedu nad reprezentativcima „kolevke fudbala“ zabeležili 1993. godine u prijateljskoj utakmici u Bostonu.

Utakmica Engleska – SAD igra se na stadionu „Rojal Bahofeng“ u Rustenburgu od 20.30 časova, a sudiće Karlos Simon (Brazil) kome će pomagati sunarodnici Altemir Hausman i Roberto Brac.

Verovatni sastavi: Engleska: Džejms, Džonson, King, Teri, Ešli Kol, Lenon, Džerard, Lampard, Heski, Džo Kol i Runi. SAD: Hauard, Čerundolo, Demerit, Onijevu, Bokanegra, Donovan, Bredli, Klark, Dempsi, Altidor i Badli.