dider_drogba_obala_slonovaceSP JUŽNA AFRIKA

 

Didijer Drogba: Da sam dobio poziv, igrao bih za Francusku

 

Član reprezentacije Obale Slonovače Didijer Drogba (32), jedna od najvećih fudbalskih zvezda današnjice, priznao je da je malo nedostajalo da zaigra za francusku reprezentaciju.

Napadač Čelzija od 2002. igra za svoju rodnu Obalu Slonovače, za koju bi, uprkos lomu podlaktične kosti desne ruke, trebao da nastupi i na aktuelnom Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi. Ali, pre deset je godina zapeo za oko tadašnjem selektoru Francuske Žakesu Santiniju, a da je poziv došao, Drogba bi ga verovatno i prihvatio.

Povezana vest:  Juventus lako dobio derbi protiv Intera

-Danas ne žalim ni za čim. Ali, da sam pre deset godina pozvan u francusku reprezentaciju, siguran sam da bih se odlučio za tu opciju. Nimalo mi to ne bi smetalo, posebno zato što u to vreme nije postojao pravi razlog zbog koga bih želeo da igram za Obalu Slonovače“, rekao je Drogba u razgovoru za News of the World.

A pre deset je godina u Obali Slonavče vladao pravi haos. Tadašnji diktator, general Robert Guei, na ekstreman je način odgovorio na slab nastup fudbalskog tima na Afričkom kupu nacija.

Povezana vest:  Jagodina počela pripreme - cilj treće mesto i Kup

-General je igrače nakratko poslao u zatvor kako bi ih kaznio za loše rezultate – priseća se Drogba glavnog razloga zbog kojeg je želeo da prihvati poziv među „tricolore“.

Situacija se, međutim, dve godine kasnije ipak primirila, tako da je nekadašnji igrač Le Mana, Guingampa i Marseja ipak zaigrao za zemlju u kojoj je rođen.

-Poziv u reprezentaciju me vratio korenima i mom narodu. Kao i svi koji su odrastali u dve kulture, i ja sam se tražio. Prihvatanje poziva da igram za svoju rodnu zemlju mi je pomoglo da shvatim ko sam.

Povezana vest:  Ferguson: Junajted završio sa kupovinom igrača za ovo leto

Drogba je rođen u najvećem gradu Obale Slonovače Abiđanu, ali je već s pet godina preselio kod ujaka u Francusku. Otada se povremeno vraćao da živi u rodnu zemlju za koju je na kraju i zaigrao. Za osam godina je skupio 68 nastupa i postigao 44 gola, a dvaput je izabran i za najboljeg afričkog fudbalera.