Idejni tvorac Turnira prijateljstva Savo Milošević ocenio je danas da je to takmičenje u Bijeljini postalo stvar prestiža za sve klubove iz bivše Jugoslavije i dodao da je veoma bitno što su Evropska fudbalska unije (Uefa) i UNICEF pružili podršku takmičenju.

-Verovao sam u ceo projekat i evo sada već imamo situaciju da smo desetine ekipa morali da odbijemo. Sada je već stvar prestiža učestvovati na Turniru prijateljstva, jer su i uslovi i nivo koji tamo držimo zaista evropski, po standardima Uefe. Praktično ne postoji turnir za taj uzrast u Evropi koji je organizovan na tako visokom nivou – rekao je Milošević za sajt takmičenja.

Povezana vest:  Italijanski klubovi ponovo mogu da imaju dva igrača van EU

U Bijeljini će se od 24. do 29. maja održati treći po redu Turnir prijateljstva. Uefa je prošle godine uvrstila ovo takmičenje u zvaničan kalendar mladjih kategorija, a od ove godine podršku je pružio i UNICEF.

-Veoma samo zadovoljni i ponosni što se posle Uefe i UNICEF uključio u ovu priču i prepoznao značaj priče koju želimo da izgradimo. To je ujedno i pohvala za sve ono što radimo, jer takve organizacije vrlo teško ulaze u bilo kakve projekte, ako ne smatraju da je reč o nečemu što je 100 odsto pozitivno – rekao je Milošević.

On je dodao da podrška Uefe i UNICEFA daje „jednu novu dimenziju“ Turniru prijateljstva, koji, kako je Milošević ocenio su „možda malo zapostavljene“ na prostoru bivše Jugoslavije.

Povezana vest:  Zakeroni: Juventus može u Ligu šampiona

-Verovao sam da možemo da napravimo nešto posebno, s obzirom na to da takva jedna priča nedostaje na ovim prostorima. Često slušamo priče o nekoj regionalnoj profesionalnoj ligi, medjutim, pošto su tu stvari komplikovane, razmišljao sam da bi možda, ako su deca u pitanju, biti manje tenzija i manje problema. To se i ispostavilo kao tačno – rekao je Milošević.

-Mi smo ovim turnirom podigli nivo fudbala kada su u pitanju mladje kategorije na Balkanu, jer je samo takmičenje mnogo jače nego što ekipe imaju u svojim državama. Ovde morate da dođete spremni, inače ćete vrlo teško pobediti bilo koga na turniru. To i jeste suština, pored društvenog dela da se deca iz regiona susreću, da stiču nova prijateljstva, da grade neke nove mostove, ali da isto tako izmere kvalitet na pravi način – dodao je on.

Povezana vest:  Kristijano Ronaldo se vratio treninzima

Na ovogodišnjem Turniru prijateljstva učestvovaće 16 ekipa podeljenih u četiri grupe. U Grupi A su Crvena zvezda, Budućnost iz Podgorice, Željezničar i Zagreb. U Grupi B su Partizan, Sarajevo, Osijek i Vardar, u Grupi C Dinamo Zagreb, Vojvodina, Olimpija i Velež, a u Grupi D Rijeka, OFK Beograd, Sutjeska i Sloboda iz Tuzle.

PHOTO: Turnir prijateljstva