Robert Koren_Nike_slovenijaSP JUŽNA AFRIKA

 

Slovenija protiv Alžira zabeležila prvu pobedu na SP

 

Fudbalska reprezentacija Slovenije pobedila je danas Alžir sa 1:0 u prvom kolu Grupe C na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

Slovencima je ovo prva pobeda na svetskim prvenstvima, pošto su na prvom učešću, pre osam godina, pretrpeli sva tri poraza.

Pobednički gol za Slovence postigao je kapiten Robert Koren u 79. minutu, zbog velike greške golmana Alžira Fauzija Šaušija.

Alžirci su utakmicu u gradu Polokvane završili sa 10 igrača, pošto je Abelkader Gezal isključen u 73. minutu zbog drugog žutog kartona.

Slovenija je sada prva u Grupi C, pošto su Engleska i SAD juče odigrali 1:1.

Slovenija u sledećem kolu igra protiv SAD, a Alžir protiv Engleske.

Povezana vest:  KVALIFIJKACIJE ZA EP 2016, Ivanović: Mi smo želeli, Albanci nisu bili u mogućnosti

Gledaoci na stadionu Piter Mokaba nisu videli mnogo uzbuđenja, pošto timovi nisu često stvarali šanse. Borba se uglavnom vodila oko sredine terena, uz sporadične prodore u šesnaesterac, ali sa malo pravih šansi.

Alžir je tokom većeg dela meča imao inicijativu i više je napadao, ali nije uspeo da iskoristi to.

Jedina arapska selekcija na mundijalu imala je prvu priliku na meču već u trećem minutu, kada je Nadir Belhadž odlično šutirao iz slobodnog udarca, ali je golman Slovenije Samir Handanović izbacio loptu preko prečke u korner.

Alžir je uglavnom prodirao preko bokova i pokušavao centaršutevima da pronađe napadače, ali bez uspeha.

Slovenija nije uspevala da stvori smisleniju akciju, a najbolju priliku zabeležila je u 43 minutu, kada je Valter Birsa sjajno šutirao sa oko 16 metara, ali je Šauši odbranio i izbacio loptu u korner.

Povezana vest:  ENGLESKA LIGA, Rezultati 34. kola i tabela Premijer lige

Mirna utakmica nastavila se do 73. minuta, kada je Gezal dobio drugi žuti karton. Napadač Alžira, koji je ušao u 58. minutu, bacio se u protivničkom šesnaestercu ka lopti i namerno je rukom udario. To mu je bila druga opomena, a prvu je zaradio čim je ušao zbog povlačenja za dres.

Alžir je, međutim, nedugo potom mogao da povede, pošto je Handaović napravio grešku, kada je dodao nogom loptu Marku Šuleru na ivici šesnaesterca, ali je Karim Matmur presekao tu loptu i krenuo ga golu, gde ga je čuvar mreže Slovenije sprečio.

Povezana vest:  SP JUŽNA AFRIKA, Italijani u Južnoj Africi brane titulu

Slovenija je gol postigla praktično slučajno. Koren je sa nešto više od 16 metara ugledao prazninu u odbrani Alžira i sa leve strane šutirao u suprotni ugao. Šauši se bacio ka sporoj i naizgled bezopasnoj lopti, ali mu je ona prošla kroz ruke i ušla u gol.

Slovenci su uspeli da sačuvaju prednost i zabeleže prvi trijumf. Na svom jedinom prethodnom učešću na svetskim prvenstvima pretrpeli su sva tri poraza u grupi – od Španije, Južne Afrike i Paragvaja.

Alžir: Šauši, Bugera, Belhadž, Jahija, Hališ, Lasen, Džebur (Gezal, 58), Karim Matmur (Saifi, 81), Zijani, Jebda, Kadir (Gvediura, 82).

Slovenija: Handanovič, Brečko, Šuler, Cesar, Koren, Birsa (Pečnik, 84) Novakovič, Jokić, Dedič (Ljubijankič, 53), Kirm, Radosavljević (Komac, 87).