trofejBritanski hemičar Poliakof: Pehar za svetskog prvaka nije od čistog zlata

 

Pehar namenjen pobedniku Svetskog fudbalskog prvenstva, prema proračunima britanskog profesora hemije, nije napravljen od čistog zlata jer bi u tom slučaju bio pretežak za igrače.

Martin Poliakof s univerziteta u Notingemu tvrdi da bi trofej od čistog zlata, veličine 36 santimetra, bio težak najmanje 70 kilograma, prenio je BBC.

Povezana vest:  Lampard razjasnio konfuziju oko ugovora sa Njujork sitijem

To znači da je pehar Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) u celini, ili bar delimično, šupalj.

FIFA je navela da je pehar namenjen svetskom šampionu napravljen od 4,9 kilograma 18-karatnog zlata i da je težak 6,175 kg.

U članku objavljenom na web sajtu univerziteta, profesor Poliakof je naveo da bi trofej od čistog zlata te veličine težio „gotovo koliko i odrasla osoba“.

Povezana vest:  LIGA ŠAMPIONA, Raspored utakmica 4. kola

-Zlato je jako teško, to je jedan od najgušćih metala koji postoje. Prema mojim proračunima, da je od čistog zlata težio bi između 70 i 80 kilograma – istakao je on navodeći da je lopta na vrhu pehara, koja predstavlja zemljinu kuglu, najverovatnije šuplja.

-Ne verujem, inače, da bi ljudi mogli lako da ga podižu iznad svojih glava, a bilo bi to i jedno nepotrebno rasipanje zlata – zaključio je profesor Poliakoff koji je priznao da nije ljubitelj fudbala.

Povezana vest:  Milijaš odbacio mogućnost transfera u Zvezdu ili Partizan

-Bio sam tinejdžer kada je Engleska pobedila na SP-u 1966. godine. Nisam pratio fudbal ni tada, a ni od tada, ali ću, možda, pogledati nešto ove godine – kazao je on u izjavi za BBC.