gilberto_silvaSP JUŽNA AFRIKA

 

Brazilci najstariji na Mundijalu, ali ne i najiskusniji

 

Fudbalska reprezentacija Brazila takmičiće se na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi kao najstarija, ali ne i kao najiskusnija ekipa.

Reprezentacija Brazila je nastarija na Mundijalu, prosečna starost igrača je 29 godina i tri meseca, ali i pored toga većina fudbalera će debitovati za nacionalni tim na jednom velikom takmičenju.

Samo devet reprezentativaca će drugi put u karijeri igrati na Svetskom prvenstvu, a samo trojica su bili prvotimci na prošlom Mundijalu u Nemačkoj 2006. godine – Huan, Lusio i Kaka.

Povezana vest:  Srpski fudbaleri sa optimizmom putuju u Bukurešt

Brazilski tim je mesec dana stariji od engleskog, dok najmlađu ekipu na šampionatu ima Gana, sa prosekom od 24 godina i devet meseci.

Posle razočaravajućeg nastupa Brazila u Nemačkoj, selektor Karlos Dunga je izostavio iz tima vetarane Ronaldinja, Ronalda i Roberta Karlosa i izabrao manje poznate i nešto neiskusnije igrače.

Pojedini novi igrači su stariji od onih koji su izostavljeni, ali i sa manje utakmica za reprezentaciju. Napadač Grafite (31) je pre Svetskog prvenstva odigrao samo dve utakmice za nacionalni tim, dok je 30-godišnji Doni nastupio 10 puta.

Povezana vest:  Vilja: Niko kao Mesi

Najstariji fudbaler u ekipi Brazila je 34-godišnji levi bek Žilberto, koji je do sada odigrao samo 33 utakmice za reprezentaciju, dok je najmlađi 23-godišnji Ramires, sa 13 nastupa za nacionalni tim.

-Ovi fudbaleri pobeđuju sa svojim klubovima, ovo će im biti prvi Mundijal, ali do sada su osvojili mnogo titula. Naravno, mnogi od njih se pitaju kako će biti na Svetskom prvenstvu, ali to je normalno. Najvažnije je da se dobro osećaju u nacionalnom timu, kao što se osećaju u svojim klubovima – rekao je 33-godišnji Žilberto Silva.

Povezana vest:  Fulam ubedljiv protiv Kvins park rendžersa

-Prošao sam kroz teške trenutke sa ekipom 2006. godine i lepe 2002. godine. Iz svakog iskustva po nešto naučite, iz pobeda i poraza. Nadam se da će moje iskustvo pomoći saigračima – dodao je on.