Evropska fudbalska unija (Uefa) odlučiće u decembru o pomenama u Ligi šampiona, pošto veliki evropski klubovi žele novi format i veći deo godišnjeg prihoda od takmičenja, koji iznosi milijardu dolara. Čelnici Uefe i velikih evropskih klubova održali su niz sastanaka u Milanu, gde je u subotu odigrano finale Lige šampiona. Kako je rečeno agenciji Asošiejted pres, pregovori o trogodišnjim promenama u Ligi šampiona, počevši od 2018. godine, sporo napreduju.

Pojedini bogati evropski klubovi su u januaru predložili da se oformi Super liga, ali je taj predlog odbijen, pošto je bila namera da to bude liga zatvorenijeg tipa, samo za najbogatije.

Povezana vest:  Zvezda: Milojević na klupi već sutra protiv Javora

Cilj promena je da se trenutni sistem takmičenja u Ligi šampiona od 32 ekipe u grupnoj fazi napravi atraktivnijim za najveće klubove i televizijske gledaoce širom sveta. Mnogi navijači smatraju da se najbogatiji evropski klubovi grabe za moć i novac, iako su već bogati i uticajni.

Predsednički izbori u Uefi održaće se 14. septembra i očekuje se da će se posle toga Uefa okrenuti pravljenju planova za svoje najveće klupsko takmičenje.

Povezana vest:  Selektor Togoa Frože podneo ostavku

Novi predsednik Uefe će 15. septembra predvoditi sastanak Izvršnog odbora, a očekuje se da će odluke o Ligi šampiona biti donete u decembru u Nionu.

-Potreban nam je format Lige šampiona do kraja godine. Konsultujemo se i slušamo – rekao je direktor takmičenja Uefe Djordjo Marketi.

Promene u formatima takmičenja moguće su na svake tri godine, a moraju da budu odobrene pre nego što Uefina agencija za marketing počne da prodaje televizijska i marketinška prava za Ligu šampiona i Ligu Evropa za naredni komercijalni ciklus. U poslednjoj rundi pregovora, za ciklus od 2015-2018, Liga Evropa je nagradjena time što njen šampion stiče pravo učešća u Ligi šampiona. Do 2018. godine 32 kluba u grupnoj fazi Lige šampiona podeliće svake sezone skoro 1,3 milijarde evra od nagradnog fonda Uefe.

Povezana vest:  Mančini: Ja sam izgradio sadašnji tim Sitija