logo_SP_futbal_2010_afrikaSP JUŽNA AFRIKA

Nezapamćena gledanost prve utakmice Nemačke na Mundijalu

 

Televizijski prenos sinoćnje utakmice između Nemačke i Australije, prve koju je nemački tim odigrao na Svetskom fudbalskom prvenstvu u Južnoj Africi, gledalo je 28 miliona Nemaca.

Meč koji je Nemačka dobila rezultatom 4:0 je tako pokrio 74,4 odsto gledalaštva, a mediji to nazivaju senzacionalnom kvotom gledanosti. U brojke nisu uključeni oni koji su utakmicu pratili na velikim ekranima na javnim mestima ili u kafeima i restoranima.

Povezana vest:  Mladi fudbaleri u grupi sa Portugalom, Španijom i Makedonijom

Tokom svetskog prvenstva u fudbalu 2006. koje je održano u Nemačkoj, samo jednu jedinu utakmicu pratilo je više gledalaca, i to polufinalni meč između Nemačke i Italije koji je pratilo 29,66 miliona gledalaca.

Prenos prve utakmice Nemaca na prošlom prvenstvu 2006. pratilo je samo 20 miliona gledalaca.

I druge do sada odigrane utakmice na SP u Južnoj Africi privukle su neočekivanu pažnju nemačke TV-publike. Meč između Gane i Srbije pratilo je oko 8,5 miliona gledalaca, a utakmicu između Alžira i Slovenije 5,8 miliona.

Povezana vest:  Mikoli: Razočaran sam što ne idem na SP

TV-prenosi najpopularniji su među mladima između 14 i 19 godina. U toj starosnoj grupi je kvota gledanosti meča Australija-Nemačka bila čak 80 odsto