sven-goran_eriksonSP JUŽNA AFRIKA

Start Obale Slonovače i Portugalije sutra u Port Elizabetu

 

Fudbalske reprezentacije Obale Slonovače i Portugalije startni meč na Mundijalu igraju sutra u Port Elizabetu, a pobeda u međusobnom okršaju znači im mnogo imajući u vidu da je favorit grupe G višestruki planetarni prvak Brazil.

Sutrašnji rivali imaju odlične igrače i gaje velike ambicije uoči početka šampionata, pa bi eventualni poraz već na startu takmičenja za njih predstavljao težak udarac.

U timu Obale Slonovače, ipak, neće biti najveće zvezde Didijea Drogbe. Ubojiti napadač Čelsija je prošle sedmice povredio ruku i, s obzirom da igra državnog tima puno zavisi od njega, stručni štab ekipe se do poslednjeg trenutka nadao da će Drogba moći da istrči na teren protiv Portugalaca.

Povezana vest:  Barselona ubedljiva protiv Almerije, het-trik Mesija

Glavno pitanje koje su novinari postavljali selektoru „slonova“, Šveđaninu Svenu Goranu Eriksonu, bilo je kako će nadomestiti izostanak Drogbe. Zasad je izvesno da će kapitensku traku preuzeti prvotimac Mančester Sitija Kolo Ture.

-Slažem se da u timu imamo nekoliko velikih asova svetskog fudbala i da smo prilično iskusna ekipa, ali moramo da shvatimo da je fudbal kolektivna igra i da pobeđuje bolje uklopljeni tim – poručio je Kolo Ture.

Selektor Erikson je preuzeo Obalu Slonovače pre nepuna tri meseca, nakon smene Vahida Halilhodžića, a protiv Portugalije će imati poseban motiv.

Povezana vest:  Ozil odsustvuje do tri utakmice zbog povrede ramena

Pre četiri godine Erikson je na šampionatu u Nemačkoj predvodio selekciju Engleske, koju su u četvrtfinalu boljim izvođenjem penala eliminisali upravo Portugalci. Ista reprezentacija je 2004. godine na Evopskom prvenstvu pobedila „Gordi Albion“ u četvrtfinalu, a ponovo su penali odlučivali „putnika“ među četiri najbolja tima.

Jedan od najiskusnijih u redovima Portugalaca, Simao Sabrosa, istakao je da sutra očekuje „žestoku taktičku borbu tokom svih 90 minuta“ i dodao da je ključno da učenici selektora Karlosa Keiroša deluju kao „skladna celina“ na terenu.

-Smatram da će utakmicu dobiti ona ekipa koja uspe da iskontroliše loptu – ocenio je Sabrosa koji je tokom prethodne klupske sezone odigrao preko 70 utakmica u dresu madridskog Atletika.

Povezana vest:  Dačić: Veliki broj navijača iz Đenove u evidenciji

Portugalija je tokom kvalifikacija i u pripremnim mečevima ostavila vrlo bled utisak, a kao glavni problem te ekipe stručnjaci navode „veliku rastrzanost i soliranje asova“ kojima je uspeh kolektiva tek na drugom mestu.

Utakmica Obala Slonovače – Portugalija igra se sutra od 16 časova na stadionu „Nelson Mendela Bej“ u Port Elizabetu. Sudiće Horhe Larionda (Urugvaj) kome će u deljenju pravde pomagati sunarodnici Pablo Fandino i Mauricio Espinoza.

Verovatni sastavi:

Obala Slonovače: Bari, Ebue, Kolo Ture, Bamba, Tjene, Kuasi, Zokora, Jaja Ture, Tjote, Salomon Kalu i Dumbija.

Portugalija: Eduardo, Paulo Fereira, Bruno Alveš, Rikardo Karvaljo, Koentrao, Mendeš, Raul Meireleš, Deko, Ronaldo, Simao i Lidson.