Vladimir Weiss_selektor_slovackaSP JUŽNA AFRIKA

Slovaci debituju, Novi Zeland želi prvu pobedu

 

Fudbalska reprezentacija Slovačke debitovaće sutra na Mundijalu u Južnoj Africi, a rival izabranicima Vladimira Vajsa u prvom kolu F grupe biće državni tim Novog Zelanda – učesnik šampionata sveta 1982. godine u Španiji gde nije zabeležio nijednu pobedu.

Nakon skoro dve decenije dominacije češke reprezentacije Slovaci su dočekali „svojih pet minuta“, pa će na šampionatu sveta u Južnoj Africi reprezentovati bolji deo nekadašnje zajedničke države.

Selektor Vajs, koji važi za velikog fudbalskog fanatika, igrao je za Čehoslovačku 1990. godine na prvenstvu u Italiji. On smatra da njegovi izabranici mogu da odigraju na „veoma visokom nivou“ i da nije nerealno da Slovačka bude „najprijatnije iznenađenje“ na Mundijalu.

Povezana vest:  Pobeda Atletiko Madrida u Malagi

Zanimljivo je da je i Vajsov otac nekada bio reprzentaivac, kao i da će u veznom redu Slovaka igrati njegov sin. Sva trojica imaju isto ime.

Golman Jan Muča, koji brani za poljsku Legiju istakao je da je šansa Slovaka u tome što su oni „osveženje za svetski fudbal“ i što mogu da „prijatno iznenade planetu igrama i rezultatima“.

-Pokušaćemo da na prvenstvu pružimo maksimum. Osećam da smo izuzetno motivisani i da možemo da uradimo nešto značajno – rekao je Muča.

Kapiten i najbolji igrač slovačkog državnog tima, napadač italijanskog Napolija Marek Hamšik, ocenio je da je prvi meč protiv Novog Zelanda ujedno i „najznačajniji“ za njegove saigrače.

-Novi Zeland je tokom pripremnih utakmica pokazao da ima kvalitet. Gledali smo njihov kontrolni meč protiv Srbije, koju su pobedili i pokazali da znaju da igraju – rekao je Hamšik.

Povezana vest:  LIGA ŠAMPIONA, Politika u centru pažnje pred meč AEL-Fenerbahče

U timu Slovačke najverovatnije će biti Miroslav Štok i Martin Škrtel koji mnogo znače ovoj ekipi, a njihov nastup prethodnih dana bio je pod znakom pitanja.

Selektor Novog Zelanda Riki Herbert igrao je na Mundijalu jedni put kada se ta reprezentacija domogla planetarne fudbalske smotre, a pred Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi je umereni optimista.

-U turnirskom sistemu takmičenja sve je moguće – naveo je Herbert, podsetivši da je na otvaranju šampionata u Japanu i Južnoj Africi 2002. godine debitant Senegal pobedio branioca titule Francusku sa 1:0.

Herbert je precizirao da bi voleo da i tim koji predvodi sa klupe i u kome se našlo mesta, čak, i za poluprofesionalce i jednog amatera, trijumfuje nad aktuelnim prvakom – reprezentaicjom Italije.

Povezana vest:  Fudbaleri Partizana otputovali na Kipar

U meču sa Slovacima on neće moći da računa na kapitena Rajana Nelsena, dok je pod znakom pitanja igranje veznog igrača Tim Brauna koji je nedavno operisao rame.

Utakmica Slovačka – Novi Zeland igra se sutra od 13.30 casova na stadionu „Rojal Bakofeng“ u Rustenburgu, a sudiće Džerom Dejmom (Južna Afrika) sa pomoćnicima Selestinom Ntagungirom (Ruanda) i Enokom Molefeom (Južna Afrika).

Verovatni sastavi:

Slovačka: Muča, Pekarik, Škrtel, Đurica, Čeh, Štrba, Vajs, Hamšik, Štok, Vitek i Šestak.

Novi Zeland: Paston, Rid, Nelsen, Smit, Sigmund, Vicelić, Bertos, Kristi, Šmelc, Kilen i Falon.