Šampionat Evrope u fudbalu, 15. po redu, počinje sutra u Francuskoj, na stadionu Sen Deni u predgrađu Pariza, utakmicom između selekcije domaćina i Rumunije.

Prvi put 24 tima boriće se za šampionski trofej, umesto dosadašnjih 16, a uprkos proširenju ucesnika, na finalnom turniru po cetvrti put uzastopno neće biti Srbije, preciznije od 2000. godine kada je Srbija kao deo zajednice SRJ ucestvovala u Belgiji i Holandiji i eliminisana u cetvrtfinalu.

Ali, zato su šansu iskoristili neki drugi, pa će se prvi put u istoriji na velikoj sceni naći Albanija, Island, i Severna Irska, Austrija i Ukrajina prvi put nakon što su po jednom bili domaćini, dok se Mađari vraćaju na veliku scenu posle 44 godine.

Povezana vest:  Srbija pala na 51. mesto na rang-listi Fifa

Ipak, neće baš proći potpuno bez Srba, pošto će pravdu deliti najbolji srpski sudija Milorad Mažić sa svojim pomoćnicima Miloradom Ristićem, Daliborom Đurđevićem, Danilom Grujićem i Nenadom Đokićem.

Titulu brani Španija, koja je pre cetiri godine bila ubedljiva u Poljskoj i Ukrajini, a prognoze kažu da je tim Visentea Del Boske i dalje jedan od najvećih kandidata za prvo mesto, ali tek iza šampiona sveta Nemačke i Francuske, koja se nada da bi mogla da reprizira 1984. i 1998. godinu kada je kao domaćin postala prvak Evrope i sveta.

Upravo tri pomenuta tima imaju i najviše trofeja, Španci i Nemci po tri, a Francuska dva. Po jednom najbolji na Starom kontninentu bili su Italija, Ceška, Holandija, Danska i nekadašnji Sovjetski savez.
Naravno, nikako ne bi trebalo otpisati Italiju, bez obzira što nema zvezde u timu kao prethodnih godina, dok bi izennađenje turnira mogli da budu Belgija ili Portugalija predvođena Kristijanom Ronaldom.
Utakmice će se igrati na 10 stadiona, zvanicno u 10 gradova, pošto se „Park prinčeva“ vodi kao Pariz, a stadiona „Francuska“ kao Sen Deni, mada je u pitanju predgrađe glavnog grada. Igraće se još u Marselju, Lionu, Lilu, Bordou, Nici, Sen Etjenu, Lansu i Tuluzu.

Povezana vest:  UEFA kao NBA: Mesi i Ronaldo zajedno u timu?

Nažalost, najava za EURO ima i svoju nefudbalsku priču, s obzirom na opasnost od terorizma koja „visi kao mač“ iznad glave organizatorima i njihovim gostima posle prošlogodišnjih terorističkih napada u Parizu.

Ipak, francuske vlasti i policija uveravaju da će sve proći u najboljem redu i da će svi ucesnici kontinenatlnog spektakla biti bezbedni. Kako je najavljeno, turnir će obezbeđivati 90.000 ljudi, od čega 77.000 policijskih i paravojnih jedinica, kao i 13.000 privatnog obezbeđenja.

Povezana vest:  I Messi poslao potpisan dres za malog Gavrila

Raspored:

Grupa A: Francuska, Rumunija, Švajcarska, Albanija.

Grupa B: Engleska, Rusija, Vels, Slovacka.

Grupa C: Nemacka, Ukrajina, Poljska, Severna Irska.

Grupa D: Španija, Češka, Turska, Hrvatska.

Grupa E: Belgija, Italija, Republika Irska, Švedska.

Grupa F: Portugalija, Island, Austrija, Mađarska.

Plasman u osminu finala obezbediće po dve prvoplasirane selekcije iz svake grupe i još četiri najbolje trećeplasirane. Finale se igra 10. juna, takođe na stadionu Francuska u Sen Deniju.