logo_SP_futbal_2010_afrikaSP JUŽNA AFRIKA

Severnokorejci se radovali pobedi Južne Koreje

 

Fudbalski navijači u Pjongjangu radovali su se pobedi Južne Koreje od 2:0 nad Grčkom na Svetskom prvenstvu, objavio je danas list blizak vlastima Severne Koreje.

„Groznica“ Svetskog prvenstva trese korejsko poluostrvo, pošto su se prvi put na Mundijal plasirale reprezentacije Severa i Juga.

-Građani su bez izuzetka navijali za južnokorejski tim – preneo je list Čoson Sinbo, na koji se gleda kao na glasilo vlade Severne Koreje.

Državna televizija Severne Koreje emitovala je utakmicu Južne Koreje protiv Grčke dva dana pošto je ona odigrana u Južnoj Africi.

Povezana vest:  Švacarski Sion namerava da putuje u Madrid

Novine su prenele izjavu neimenovanog građana Pjongjanga koji je rekao da ne voli južnokorejsku konzervativnu vladu, ali da voli njen narod. To je ođek zvaničnog stava severnokorejskih vlasti.

Dvojica komentatora Korejskog centralnog emitera ravno su prenosili utakmicu i nisu se mnogo uzbuđivali kada je Južnokorejac Park Đi-sung postigao gol. Mirno su analizirali tehničku veštinu koja je dovela do gola.

Severna Koreja danas igra prvu utakmicu šampionata protiv Brazila. Ova azijska država prvi put je učestvovala na Svetskom prvenstvu 1966. godine, kada je potpuno neočekivano pobedila Italiju sa 1:0 i plasirala se u četvrtfinale.

Povezana vest:  Kamerun prijateljski s Portugalom i Argentinom

Južna Koreja je sa Japanom organizovala Mundijal 2002. godine i došla je do polufinala, što joj je najbolji rezultat.

Državna televizija Severa emitovala je i druge utakmice Svetskog prvenstva, čime je pokrenula pitanje kako je dobila snimke.

Prava za celo korejsko ostrvo poseduje južnokorejska televizija SBS, koja nije obezbedila prenose uživo za Sever zbog političkih napetosti.

SBS je objavila da razmišlja koje korake da preduzme u istrazi kako je severnokorejska televizija došla do snimaka.

Povezana vest:  Mesi: Ovo je prava Barselona

Situacija na korejskom ostrvu znatno se zaoštrila kada je u martu potopljen južnokorejski ratni brod. Vlasti Seula optužile su Severnu Koreju za taj incident u kome je poginulo 46 južnokorejskih vojnika.

Savet bezbednosti Ujedinjenih Nacija saopštio je u ponedeljak kasno uveče da je zabrinut da bi mir na poluostrvu mogao biti ugrožen i pozvale su vlasti u Seulu i Pjongjangu da se suzdrže od provokacija.

Južna Koreja je na sednici Saveta optužila severnog suseda za torpedovanje, ali je on negirao krivicu i sebe je nazvao „žrtvom“.