U Francuskoj su, dan posle početka Evropskog fudbalskog prvenstva socijalni protesti nastavljeni, piloti Er Fransa su stupili u štrajk, a poremećen je železnički saobraćaj i odvoženje smeća zbog štrajka mašinovođa i đubretara.

Opšti haos koji je najavljivan za početni meč Francuska-Rumunija sinoć na Stad de Fransu u Parizu na kraju se nije obistinio. Štrajkovi vozača prigradskih vozova nisu poremetili dolazak 80.000 navijača koji su u prijateljskoj atmosferi prisustvovali pobedi „plavih“.

„Francuska diše malo bolje od jutros“, rezimirao je popularni dnevnik Parizjen (Parisien) koji je pozdravio uspeh ovog prvog testa, iako i dalje traju socijalni protesti i postoji pretnja od ekstremističkih napada.

Povezana vest:  Platini: Riberi ima dobre šanse za Zlatnu loptu

Aviokompanija Er Frans predviđa da će u subotu, prvog dana štrajka 25 odsto svojih pilota, obezbediti više od 80 odsto svojih letova. Kompanija je najavila da će održarti više od 90 odsto svojih dugolinijskih letova, 90 odsto unutrašnjih letova i oko 75 odsto srednjelinijskih letova za i sa pariskog aerodroma Šar de Gol.

Povezana vest:  Sulejmani strelac u trijumfu Ajaksa

Er Frans nije, međutim, isključio mogućnost otkazivanja i zakašnjenja u poslednjem trenutku. Najavljeno je da će štrajk trajati do utorka uveče.

Mašinovođe su sinoć odlučile da će nastaviti štrajk celog vikenda, prema navodima sindikata.

Saobraćaj će biti poremećen u unutrašnjosti zemlje i manje u regionu Pariza za prigradske vozove, dok metro u glavnom gradu radi redovno. Taj štrajk koji traje od 1. juna produžava se iz dana u dan, iako je početkom nedelje postignut sporazum o uslovima rada mašinovođa.

Povezana vest:  Kristić: Ranjeni lav je najopasniji

U Parizu deo đubretara je u štrajku 13 dana i vlasti Pariza najavile su da će biti angažovane privatne firme da skupe đubre ali vraćanje u normalu se ne očekuje odmah. Glavni centar za paljenju đubreta u jugoistočnom predgrađu Pariza je blokiran, kao i postrojenja za obradu đubreta na jugoistoku Francuske blizu Marseja, naveli su sindikati.

Više protesta organizuje se u Francuskoj poslednja tri meseca zbog najavljene reforme zakona o radu socijalističke vlade.