carlos-alberto-parreira_selektor_juzna_afrikaSP JUŽNA AFRIKA, JAR – URUGVAJ

Južnoafrikanci žele da uveličaju državni praznik

 

U sutrašnju utakmicu drugog kola A gupe šampionata sveta u Južnoj Africi, protiv Urugvaja u Pretoriji, domaća reprezentacija ulazi veoma motivisana kako zbog činjenice da im je pobeda neophodna u borbi za plasman u osminu finala, tako i zbog želje da trijumfom uveliča državni praznik – Dan mladih.

Nakon prvog kola sve reprezentacije u A grupi imaju po bod, a odluka o putnicima u eliminacionu fazu prolongirana je za kasnije.

Većina razdraganih domaćin navijača očekivala je mnogo više od svojih ljubimaca na premijeri protiv Meksika, ali je na kraju osvajanje boda u duelu sa „sombrerosima“ ocenjeno kao „solidna osnova za dalje uspehe“.

Povezana vest:  Nikolić: Očekujem još bolju igru Partizana

-Za većinu nas ovo je bila prva utakmica na Mundijalu. Neiskustvo i trema proistekla iz velike želje za dokazivanjem razumljivi su u takvoj situaciji – rekao je Stiven Pjenar, koji slovi za vođu ovog tima „bafane, bafane“.

Defanzivac Bongani Kumalo podsetio je da je cilj Južne Afrike plasman u osminu finala i poručio da njegovi saigrači i on ne odustaju od toga.

-Mislim da smo sposobni da ispunimo obećanje dato naciji – samouveremo je Kumalo najavio predstojeće okršaje u grupi.

Prema računicama selektora Južne Afrike, brazilskog stručnjaka Karlosa Alberta Pareire, za prolazak u nokaut-fazu takmičenja potrebna su četiri boda, što praktično znači da će njegovi izabranici protiv Urugvaja „juriti“ trijumf.

Povezana vest:  Rajola: Baloteli želi da napusti Milan

Sutra je u Južnoj Africi Dan mladih – praznik kojim se obeležava početak ustanka u Sovetu 1976. godine, kada su se studenti pobunili protiv rasne diskriminacije na univerzitetima. Južnoafrički fudbaleri daće sve od sebe da naciji ulepšaju praznik.

Urugvajci su zadovoljni osvojenim bodom u meču sa Francuskom, a utisak je da su iz te utakmice nekadašnji šampioni sveta izvukli ono što su želeli. U taboru Južnoamerikanaca smatraju da je, bez obizra na veliku podršku sa tribina, meč sa domaćinom turnira najlakši u grupi.

-Uvek sam govorio da rezultat prvog meča u mnogome određuje dalji put na velikom takmičenju. S obzirom da su na početku svi odigrali nerešeno, možemo reći da u našem slučaju rasplet počinje od drugog kola – istakao je selektor „urusa“ Oskar Tabares.

Povezana vest:  Frančesko Flaki suspendovan na 12 godina zbog kokaina

Uprkos nizu zamerki upućenih na račun napadača Ajaksa Luisa Suaresa na utakmici protiv Francuza, Tabares je najavio da će mu sutra pružiti šansu.

Utakmica Južna Afrika – Urugvaj igra se sutra od 16 casova na stadionu „Loftus Versfeld“ u Pretoriji. Arbitre ovog meča Međunarodna fudbalska federacija naknadno će odrediti.

Verovatni sastavi:

Južna Afrika: Kune, Gaksa, Mokoena, Kumalo, Masilela, Modis, Dikačoji, Pjenar, Letsolonojane, Tsabalala, Mfela.

Urugvaj: Muslera, Dijego Lugano, Godin, Viktorino, Maksimilijano Pereira, Peres, Arevalo, Gonsales, Alvaro Pereira, Suares, Forlan.