nenad_milijas_srb_ganaFudbaleri Srbije nisu odustali od prvobitnog cilja

 

Fudbalski reprezentativci Srbije Milan Jovanović i Nenad Milijaš rekli su danas da nisu odustali od prvobitnog cilja i plasmana u osminu finala Svetskog prvenstva, uprkos porazu od Gane na početku turnira u Južnoj Africi.

– Kada smo došli cilj je bio da prođemo grupu i to je i dalje tako. I dalje sami odlučujemo o svojoj sudbini. Jesmo izgubili bodove gde nismo očekivali, ali ne očekujemo ni na izgubimo od Nemačke, iako je ona sigurno pokazala najviše u dosadašnjem toku turnira – rekao je Milijaš.

Obojica igrača su na konferenciji za novinare u Johanesburgu naveli da im protiv Nemačke neće biti lakše samo zato što nemaju ulogu favorita.

-Poraz od Gane je dodatno opterećenje za nas. Ne bismo želeli da onaj imidž ozbiljne reprezentacije koji smo stekli srušimo ovde za samo dve utakmice. Verujem u uspeh, ali do njega ćemo doći samo ako prevaziđemo sebe. Imamo adute i potencijal, ali neke stvari ćemo definitivno morati da promenimo – kazao je Jovanović.

Orlovi su u duelu sa Ganom razočarali igrom, ali su ipak mogli da pobede ili bar odigraju nerešeno da su iskoristili jednu ili više od nekoliko šansi.

Povezana vest:  ITALIJANSKA LIGA, Rezultati utakmica 16. kola i tabela italijanske Serije A

-Bili smo daleko jedni od drugih, jer smo žurili da postignemo gol. Mnogo mi je draže da primim loptu svež na 20 ili 30 metara od gola rivala, nego na polovini terena. Milijaš sigurno više voli da daje završni pas, nego da loptu šalje u stranu…Pritisak Svetskog prvenstva je verovatno uticao na naše slabije izdanje, ali to nije opravdanje – objasnio je Jovanović.

-Bili smo stegnuti. Prva utakmica na Mundijalu, za mnoge od nas prva ikad na Svetskom prvenstvu. I opet smo stvorili mnogo šansi što je bio nas najveći problem. Nemamo mnogo čemu da se nadamo ako nastavimo to da radimo, ali ne verujem da će se ponoviti – izjavio je Milijaš.

Veliki problem u duelu sa Ganom bila je igra na krilima po kojima je Srbija uglavnom najopasnija.

-Nismo trčali manje nego obično, ali smo trčali u pogrešnom smeru, ne ka protivničkom golu. Moramo više da se pomažemo: i mi na krilima bekovima i oni nama u napadu. Ne smemo da igramo samo po šablonu. Da se od dvojice očekuju centaršutevi, od dvojice golovi, od dvojice da čuvaju sve rivale – naveo je Jovanović.

Povezana vest:  Đukić: Naših glupih 10 minuta donelo pobedu Zvezdi

Poraz od Gane uzdrmao je samopouzdanje srpskog tima.

-Poraz je uticao na raspoloženje. Očekivali smo pobedu. Bilo je jako neprijatno i svi smo to emotivno doživeli. Izgubili smo od lošijeg, a sada treba da se vadimo protiv boljeg. Moramo da budemo hrabriji, da budemo ti koji igraju i umaraju protivnika. Ne smemo da odustanemo od onog što nas je krasilo pre Mundijala – rekao je Jovanović.

Najteže je bilo Zdravku Kuzmanoviću, koji je igranjem rukom skrivio penal posle koga je Gana postigla pobednički gol.

-Zdravko je jako teško to podneo. Soba do sobe smo. Mnogo vremena smo proveli zajedno. To je fudbal, takve stvari se dešavaju. Ne bih, ipak, njegovu grešku i isključenje Aleksandra Lukovića isticao kao glavne razloge našeg poraza koje sam već naveo. Imamo, međutim, bazu u smislu atmosfere i ne treba sumnjati da li smo zaboravili sve ono što smo pokazali u poslednje dve godine – rekao je Jovanović.

Povezana vest:  ŠPANSKA LIGA, Rezultati i tabela 32. kola španske lige

Igra narednog srpskog protivnika Nemačke, koja je pobedila Australiju sa ubedljivih 4:0, mogla bi da bude veliki problem za orlove.

-Ono što je Nemačka demonstrirala to je impresivno. Deluju kao mašina. Imaju po sedam igrača u završnici. Biće jako teško, moramo da prevaziđemo sebe ako želimo da pobede. Igramo protiv boljeg od nas – ocenio je Jovanović.

Milijaš je ocenio da je Nemačka „blagi favorit“, ali je istakao da ekipa namerava da pruži maksimum i pobedi, jer samo tako tim može da odluči o svojoj budućnosti na Mundijalu.

-Znamo da igramo protiv velikih ekipa, znamo da igramo na rezultat. Najbitnija je psihološka priprema. Taktički je za tri dana nemoguće nešto promeniti. Nećemo imati toliko šansi kao protiv Gane, ali jedna može da bude dovoljna. Samo moramo da ih zaslužimo, a imamo i individualni i kolektivni kvalitet da to učinimo – rekao je Milijaš.

Duel Srbije i Nemačke igraće se 18. juna u Port Elizabetu.